2024.06.30, Vasárnap
Világszínvonalú digitális technológiával  épült a Weinberg új irodaháza

Világszínvonalú digitális technológiával épült a Weinberg új irodaháza

magyarepitok.hu

2024.06.27. 14:11 - Móré Levente

Előremutató megoldások jellemzik a sikeres - három évtizedes működésre visszatekintő - magyar építőipari cég új központját.

Hirdetés

Magyarország egyik vezető generálkivitelező és acélszerkezetgyártó cége, a Weinberg ’93 Építő Kft.  tevékenységét 1993-ban kezdte. A magyar tulajdonú vállalatot folyamatos növekedése mára országos szinten jelentős szereplővé tette az építőipar piacán, tevékenységét számos szakmai díjjal ismerték el.

A nagyarányú létszám növekedés miatt új irodaházra volt szüksége a vállalatnak, melynek felavatásával ünnepelte meg a Weinberg 30. születésnapját is: az április 25-én Sárospatakon megtartott nagyszabású rendezvényen Lázár János építési és közlekedési miniszter is rész vett. Az eseményről részletes beszámolót olvashattak lapunkban. Áprilisi számunkban a vállalat alapító-tulajdonosával, Derczó Istvánnal közöltünk azóta népszerűvé vált interjút a cég fejlődéséről, hitvallásáról és a zempléni térségben betöltött szerepéről.

 

 

Piaci pozícióhoz méltó irodaépület

Új épületük a korábbi irodaházzal nem konkurál, helyette a cég szellemiségét is megjelenítve összefog azzal, egy híd segítségével.  A közösen alkotott kapumotívum nyitja meg a cég ipari területeit az ide érkezőknek.

„A meglévő, egyedi homlokzattal rendelkező épület mellé egy nyaktaggal összekötött, visszafogottabb tömböt álmodtunk meg” – mesélte Livják Csaba építész, a BuildEXT alapítója és ügyvezető igazgatója.

 

 

Illeszkedve a korábbi irodaépülethez, egyszerű téglatest-tömeget alkotott a tervezőiroda, amelynek főhomlokzatán a megnyitások szolid visszaugratásával és az épület határáig történő  vezetésével, finom keretezéssel adnak dinamikát az épületnek. Az új irodaház 1100 négyzetméter alapterületű, a régi épülettel összekötve pedig összesen 1700 négyzetméteres irodai tér alakult ki.

A BuildEXT nem csak a tervezésért, de a BIM-alapú projektmenedzsmentért is felelős volt a sárospataki iroda bővítése során, amelynél kiemelt figyelmet fordítottak a több mint 300 főt foglalkoztató Weinberg tudatos törekvésére: a családias jelleg és az emberi kapcsolatok erősítésére. Ennek érdekében az új irodaház is ezt a szellemiséget képviseli: lobbikkal, találkozóhelyekkel, tágas terasszal és közösségi terekkel épült meg.

 

 

Kiemelkedő technológia

A világ talán legfejlettebb Closed BIM és CDE technológiájával tervezték és koordinálták a Weinberg sárospataki irodafejlesztését. Lézerscannerekkel mérték fel a meglévő állapotot, majd a virtuális térben felépítették az épület digitális modelljét, szimulálták annak működését, építését, költségeit és optimalizálták karbonkibocsátását. Építés közben folyamatosan ellenőrizték és frissítették a modellt információkkal, így hozták létre az épület üzemeltetésre is alkalmas digitális mását.

 

 

Dalux platformon történt a tervszállítás, ez tette lehetővé a gyors információelérést, a tervek és a modell megértését és VR megjelenítését is. A világ legújabb digitális építőipari szabványa, az ISO 19650 alapján készült a projekt, ami

annyira újszerű, hogy a tervezők tavaly novemberben felkérést kaptak a gyakorlati alkalmazás tapasztalatainak   megosztására egy Koppenhágában tartott, 2000 fős mérnökkonferencián.

„Túlzás nélkül mondhatjuk, – tette hozzá Livják Csaba -hogy nem csak hazai, de európai mércével mérve is kiemelkedő jelentőségű a Weinberg épületénél alkalmazott új technológia.

 

Galéria

Mi épül?Weinberg '93 Építő Kft.SárospatakirodairodaházingatlanfejlesztésBIMBuildEXT Kft.

Hírlevél

Hirdetés