2024.09.08, Vasárnap
Lindab megoldások segítették egy bevásárlóközpont gyermekmozi termének jó belső komfortját
Fotó: magyarepitok.hu/Nagy Mihály

Lindab megoldások segítették egy bevásárlóközpont gyermekmozi termének jó belső komfortját

magyarepitok.hu

2024.07.24. 10:00 - Sándor Csilla

Egy újabb gyermekmozi teremmel bővült Budapesten az Etele Plaza. Az ETELE Cinema  második gyerektermének helyiségeiben a Lindab szellőztetési megoldásai támogatják a tiszta, friss levegőt és a jó belső komfortot.

Hirdetés

A nagy látogatottságra való tekintettel a Futureal egy új gyermekmozi terem kialakítását valósította meg idén. A második KIDS terem alig pár hete nyitotta meg kapuit a legifjabb mozirajongók előtt, amely az ő igényeiknek megfelelően került kialakításra, hogy megfelelő környezetben élvezhessék a filmeket.A projekt egyik különleges eleme volt a terem légtechnikájának kiépítése, amelyre a terveket Gáspár Tibor vezetésével a Körös-Consult Zrt. szakemberei készítették el. A helyiség jó beltéri komfortját és friss levegőjét a Lindab megoldásai támogatják, amelyeket a KK-industry Kft. épített be a moziterembe.

 

Fotó: magyarepitok.hu / Nagy Mihály

 

Csendes, hatékony és designba illeszkedő légtechnikai megoldások

A mozitermek kialakításánál mind a tervezőknek, mind a kivitelezőknek számos szempontot kellett figyelembe venniük és összehangolniuk. Ezek közül kiemelkedik, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű levegővel lássák el a zárt helyiséget, a légtechnikai berendezések működése pedig ne zavarja a filmnézőket abban, hogy maximálisan kiélvezhessék a vetítés képi világát és hangzását.

 

 

Lényeges szempont volt, hogy szellőzést biztosító gépészet látható elemei szervesen illeszkedjenek a moziterem enteriőrjéhez. A Lindab termékek kiválóan alkalmazhatók a mozitermek design megoldásaiba, továbbá a bevásárlóközpont látványelemeihez is igazodva, ezeket építették be korábban az Etele Plaza bizonyos üzlethelyiségeibe és közösségi tereibe is.

 

 

Nagy belmagasságú belső terek esetén praktikus Lindab befúvó

Az ETELE Cinema valamennyi mozitermében, így az új gyermekteremben is a nagy belmagasságú helyiségek átszellőzését és fűtését is támogató RCW rotációs befúvóra esett a választás, ezzel biztosítva a helyiség minőségi szellőztetését. Az állítható lamellák révén a befújt levegő iránya változtatható manuálisan és vezérlés útján is vízszintesből függőlegesre.
A moziterem esetében mindkét megoldást alkalmazták: a vendégtér szélén egy 315 mm átmérőjű manuálisan állítható befúvó, míg a mozitérben utóbbi, vagyis automatizált típusa segíti az optimális hőmérsékletű és mennyiségű levegő meglétét a helyiségben.

 

 


Az ETELE Cinema gyerektermének stílusához igazodva a fekete színű befúvókat választották a tervezők. Ezek a légtechnikai berendezések kiváló minőségű horganyzott acélból készültek, tartósságukat nemcsak az alapanyag szavatolja, hanem az is, hogy a frontlapok dupla felületvédelmet kaptak.

 

 

Légtömör megoldások

A szórakozótér szellőztetőrendszerének része a prémium terméknek számító JSM légtömör szabályozó zsalu is. A Lindab JSM a légcsatornában lévő légmennyiség beszabályozását végzi, ha szükséges zárja a levegő útját, szakaszolja a rendszert, gyakran alkalmazzák kiváló minősége és funkcionalitása miatt. A szabályozó közkedvelt termék, mivel a gumizárású lamellaprofilok légtömörséget biztosítanak, ami a hatékonyság és az üzemeltetés gazdaságossága szempontjából kiemelt szempont.

 

 

Akusztikai szakember is segítette a tervezést

A légtechnikai rendszerekkel szemben elvárás, különösen olyan felhasználási területeken, mint a moziterem, hogy csendesek, szintre észrevétlenek legyenek. A rendszer működésekor keletkező zaj csillapítását a levegő befúvásánál és az elszívásnál alkalmazzák.

 

 

Az akusztika kiemelt fejlesztési területe a Lindabnak. Saját laborjában végzett kutatási és fejlesztési tevékenység eredményei a kiváló termékek. Az ETELE Cinema esetében akusztikai szakember is segítette a tökéletes hangzás kialakítását.

 

 

Mind a moziteremben, mind a vendégtérben alkalmaztak Lindab akusztikai megoldásokat.  A cég SLRS és a Tune-S hangcsillapítóit, valamint a BDLD könyök négyszög hangcsillapítót építették be a légcsatorna kivitelezési munkálatai során.

 

 

Formák, színek, rácsok – Enteriőrbe illő megoldások a termékpalettán    

A légtechnikai megoldások sokak számára szinte észrevétlenek, de hiányuk azonnal feltűnik mindenkinek. Elmondható ez nemcsak a moziterem, de a kiegészítő helyiségek, úgy mint a mellékhelyiségek, vagy a váró esetén is.

 

 

Az ETELE Cinema terembővítése során ezekben az egységekben az F50-es és az AFC perforált rácsot alkalmazták. Utóbbi a szűrővel és Push&Pull ajtónyitással ellátott elem, így könnyen tisztítható és karbantartható és kiváló szolgálatot tesz az elhasználódott levegő elszívásánál. Az F50-es szellőző rács kerek és szögletes kivitelben is elérhető, jelen esetben a design megoldások miatt a fekete változatára esett a választás. Fontos kiemelni, hogy ez a termék a Lindab által kifejlesztett Safe gumitömítéssel készül, amely amellett, hogy könnyen beilleszthető a légcsatorna rendszer végpontjaiba, légtömör zárást biztosít.

 


A Lindab termékfejlesztéseinek fókuszában a magas minőség, a kiváló funkcionalitás és az esztétika áll és ez maximális összhangban volt az ETELE Cinema projekt esetében megfogalmazott beruházói elvárásokkal.

Galéria

Iparági híreklégtechnikaLindabLindab légtechnikaEtele Pláza Etele CinemaFuturealKörös-Consult Zrt.KK-industry Kft.akusztika

Hírlevél

Hirdetés