2024.09.14, Szombat
Hatékony napelemrendszerekhez pontosan tervezett tartószerkezetre van szükség
Fotók: Szermann Kft.

Hatékony napelemrendszerekhez pontosan tervezett tartószerkezetre van szükség

magyarepitok.hu

2024.08.30. 10:30 - Bíró Beáta

Komoly fejlődési ív eredménye a Szermann Kelet-Nyugati tartószerkezete, amelynek fejlesztésében és gyártásában is részt vesz az Orha Művek.

Hirdetés

Egyszerűségen és rugalmasságon van a Szermann Kft. termékeinek hangsúlya, amelyek precíz gyártásában és már tervezésében is részt vesz az Orha Művek Zrt. stratégiai beszállítóként. Hazánk egyik legmodernebb gépparkjával rendelkező acélszerkezet-gyártó és -építő vállalataként az Orha Művek minőség iránti elköteleződését mutatja, hogy a leszállított szelemenek teherbírását minden esetben statikai szakvéleménnyel igazolják.

„Tartószerkezetgyártó vállalatként a naperőművek tartószerkezeteinek formájáért és anyaghasználatáért felelünk, amelyhez az Orha Művek a nyíregyházi üzemében gyártja a Szermann tartószerkezetek nélkülözhetetlen Z szelemenjeit, és egyéb profiljait.”

- tudhattuk meg Bánlaky Annától, a Szermann Kft. üzletfejlesztési üzletágvezetőjétől, aki hozzátette: a Szermann és az Orha Művek között elindult a fejlesztési együttműködés, amely a Szermann tartószerkezetek gyártásának fejlesztésére összpontosít, célul tűzve ki a termelési hatékonyság növelését és az innovatív megoldások bevezetését.

 

Forrás: szermann.hu

 

Lakossági és ipari felhasználásra is kínál megoldásokat a Szermann, többféle tartószerkezetet is gyártanak és forgalmaznak. A széles termékkínálatból kiemelkedik a Kelet-Nyugati tartószerkezet, amelyet az utóbbi időben egyre több megrendelő választ. E típusból csak idén több, mint 20 MW teljesítményű rendszerhez értékesítettek tartószerkezetet.

 

Egyszerű és tartós

„Sokan maguktól választják már ezt a típust a területkihasználás nyújtotta előnyök miatt, de azoknak is ezt ajánljuk, akik napkövető (tracker) tartószerkezetet keresnek nálunk, viszont nincs idejük és energiájuk a napkövető rendszerek meghibásodásaival foglalkozni hosszú távon, és megbízható, kiegyensúlyozott teljesítményt szeretnének maximális területkihasználással.”

 – tette hozzá Bánlaky Anna, hiszen számos érv szól termékük mellett a napkövető rendszerekkel szemben.

 

 

Ezek közül talán a legfontosabb a magasabb területkihasználás, ugyanis a Kelet-Nyugati tartószerkezetek több napelem elhelyezését teszik lehetővé egy adott területen, mint az egytengelyes napkövetők. Mivel a panelek kompakt elrendezésben helyezkednek el és nincs szükség a mozgás miatti árnyékolási távolságra, a Kelet-Nyugati konfigurációk maximalizálhatják a rendelkezésre álló terület kihasználását, így ideálisak olyan esetekben, ahol a hely korlátozott.

Egyszerűbb felépítésük miatt kisebb mértékű tervezést is igényelnek, mint az egytengelyes napkövetők, amelyek motorokat és nyomkövető mechanizmusokat tartalmaznak. Ez az egyszerűség alacsonyabb telepítési és karbantartási költségeket jelent. Mivel e rendszerekben nincsenek mozgó alkatrészek, kevesebb a meghibásodás lehetősége is, ami a hosszabb élettartamban mutatkozik meg. Ez különösen fontos lehet távoli vagy nehezen elérhető helyeken, ahol a karbantartás kihívást jelent és költséges.

 

 

Csökkentett szélterhelés, egyenletes teljesítmény

A Kelet-Nyugati tartószerkezeten a panelek a kisebb dőlésszög miatt közelebb helyezkednek el a földhöz és stabilabb szerkezetet képeznek az egytengelyes napkövető rendszereknél (nagyobb szélárnyékkal rendelkeznek).

Míg az egytengelyes napkövetők optimalizálják az energiaelőállítást azzal, hogy követik a nap mozgását, a Kelet-Nyugati tartószerkezetek egyenletes energiakibocsátást biztosítanak a nap folyamán: a panelek a kora reggeli és késő délutáni napfényt is képesek hasznosítani, így a rendszer különösen előnyös olyan felhasználás esetén, ahol stabil és előrejelezhető energiaellátásra van szükség.

 

Galéria

Iparági hírekOrha Művek Zrt.Szermann Kft.napelemparkacélszerkezet gyártásfenntartható építési megoldások

Hírlevél

Hirdetés