2024.09.14, Szombat
Közel kétszeresére nőtt az építőipari szakmát tanulók száma, még több pályaválasztót várnak
Illusztráció (Bernát Benjéámin/magyarepitok.hu)

Közel kétszeresére nőtt az építőipari szakmát tanulók száma, még több pályaválasztót várnak

magyarepitok.hu

2024.08.29. 11:19 - Szabó Ákos

Miközben a pályaválasztók körében egyre népszerűbb az ágazat, az ÉVOSZ még több fiatalt szeretne bevonni az építőiparba - az iskolákkal közösen szakmai programot is indítanak az idei tanévben.

Hirdetés

Évről-évre növekszik az építőipari szakmát választó tanulók száma. Ezzel együtt még mindig többen mennek nyugdíjba az építőipari szakmunkások közül, mint ahány végzős tanuló áll munkába. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tagszervezetei mozgósításával bővíti a pályaorientációs programokat az általános iskolások és szüleik irányába – derül ki a lapunkhoz eljuttatott tájékoztatóból.

Mint írják, négy évvel ezelőtt mindössze 9.000 tanuló volt az iskolarendszerben, akik építőipari szakmunkásoknak tanultak, azonban a 2023/2024. tanévben az összes tanuló száma már elérte  a 16.060 főt, ahol az építőipari szakmacsoportot választó első éves, új diákok száma 6.600 főre emelkedett.

A kereseti lehetőségek, a képzés ideje alatt kapható ösztöndíj, a biztos munkalehetőség és az új szakképzési törvény adta lehetőségek egyaránt ráirányítják a szülők és gyerekek figyelmét az építőiparra.

A javuló munkafeltételek, a nagyobb szakmai odafigyelés, a modern internetes eszközök használata is vonzza a gyerekeket – írják, illetve kifejtik: a szakmák között a legnagyobb vonzóerőt évek óta  a szobafestő-mázoló és a kőműves szakirány képviseli.

 

Így szeretnék erősíteni az utánpótlást

Mindeközben azonban évente mintegy 25.000 nagy tudású szakmunkás éri el a nyugdíjkorhatárt, akiknek jelentős része ott is hagyja az építőipart. A biztató létszámbővülés ellenére pótlásuk az iskolarendszerben végzettekkel még továbbra sem megoldott.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) egy nagyszabású pályaorientációs szakmai programra hívta az általános iskolákat és az építési vállalkozókat.

 

 

Az ÉVOSZ tagszervezetei közül, az ország különböző pontjáról eddig 40 vállalkozás jelentkezett létesítményeik szakmai bemutatására a 7., illetve 8. évfolyamos általános iskolai tanulók részére a szeptembertől induló tanév elejére. A megszólított általános iskolák közül 80 tanintézet igazgatója reagált mindeddig pozitívan az építőipari pályaorientációs programban való részvételre.

Iparági hírekÉVOSZszakmunkásoképítőiparszakemberképzésszakképzés

Hírlevél

Hirdetés