2024.04.27, Szombat
Itt a piros, ami zöld
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Itt a piros, ami zöld

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2024.01.23. 08:01

Nem túlzás azt állítani, hogy a 2023-as évet alapjaiban határozta meg a környezettudatos gondolkodás. A Terrán elköteleződése a fenntarthatóság mellett töretlen és ez nem csupán a Generon napelemes tetőrendszer innovációjában mutatkozik meg. Az idei évet többek között a Generon új, továbbfejlesztett változatával köszönti a cégcsoport.

Rekordév

A magyarországi fotovoltaikus erőművek teljesítőképessége 2022-ben minden rekordot megdöntött a maga 1063 MW-os növekedésével, ám a 2023-as év még ezt is túlszárnyalta: az év első 11 hónapjában összesen 1566 MW-tal bővült a kapacitás. A hazai növekedés a kilencedik legnagyobb volt 2023-ban az Európai Unióban, holtversenyben Görögországgal.

A Terrán többek között a Generon napelemes tetőrendszer kifejlesztésével határozott lépést tett a környezettudatosság útján. A Generon minden cserepe egy-egy szolárpanelként működik, kialakításának köszönhetően pedig tökéletesen belesimul a tető síkjába.

A megfelelő tetőszerkezet kialakítása során nem melegszik túl akkor sem, ha nyári forróság van, ez pedig kedvezően hat a teljesítményre. Még felhős időben is akár 50-90%-os kihasználtsággal képes működni.

Színesen a Nap felé

Noha a sötét színű tetőcserepek nagyon közkedveltek, a téglavörös és piros cserépfedések a legelterjedtebbek.

A Terrán éppen a hagyományosabb színek kedvelői miatt kezdett bele a színes Generon fejlesztésébe, amelynek eredményeképpen az idei évet a Generon RED napelemes tetőcserép bevezetésével üdvözli a cégcsoport.

 

Fotó: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

 

De nem csupán színében más: egy továbbfejlesztett réteg meghosszabbítja a Generon RED élettartamát. A Generon napelemes tetőrendszer továbbra is kizárólag a Rundo és a megújult Zenit, új nevén Zenit Max cserepekkel kompatibilis. A Generon RED a Terrán kínálatában megtalálható piros tetőcserepekkel tökéletes összhangban van, megőrzi a hagyományos megjelenést, miközben energiát termel a fejünk fölött.

A több mint száz éves cégcsoport elköteleződése a fenntarthatóság iránt azonban nem csupán a Generon napelemes tetőrendszerben mutatkozik meg. A Terrán bólyi telephelyén napelempark biztosítja a cserépgyártó üzem teljes villamosenergia-ellátását. Pécsett és Kunszentmiklóson pedig jelenleg a megvalósítás utolsó szakaszába ért a megújuló energiaforrás kiépítése.

A Terrán felelősségvállalását, valamint a környezetbarát gyártási folyamatait és működését 2023-ban is két Superbrands díjjal honorálták. A Terrán elhivatottsága a zöld gondolkodás és bolygónk védelme mellett idén is folytatódik.

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonnapelemnapelemes tetőcserépmegújuló energiaépítőipari alapanyagok