2024.04.26, Péntek

Hirdetés

A vasút a társadalmat összetartó alapstruktúra
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A vasút a társadalmat összetartó alapstruktúra

MTI, facebook.com/vitezydavid

2022.10.12. 18:57 - Bíró Beáta

Olyan szemléletváltásra van szükség, amely a vasutat állítja középpontba - erről beszélt Vitézy Dávid államtitkár egy szakmai konferencián.

Hirdetés

A közlekedésfejlesztés stratégiai terveit és kihívásait ismertette a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), mint a közlekedésért felelős minisztérium államtitkára Egerben, az V. Magyar Közlekedési Konferencián. Vitézy Dávid szerint teljes, a vasutat középpontba állító szemléletváltásra van szükség, hiszen a vasút a társadalmat összetartó alapstruktúra is, amelyre nem szabad egyszerű megtérülési üzleti logikával tekinteni.

A stratégiai irányváltás okai között az államtitkár a környezetvédelmi elvárásokat, a minimális olajfüggőség szerepét, a vasútnak a jövőbe mutató és szerethető voltát, gazdaságélénkítő hatását, a várostérségek fejlesztésében, illetve a védelmi ipari struktúrában játszott szerepét sorolta.

 

 

Fotó: facebook.com/vitezydavid

 

Megduplázódik a személyforgalom a korszerűsített vonalakon

Közösségi oldalán Vitézy Dávid arra is kitér: a közszolgáltatások adataiból az látszik, hogy a világjárvány miatt eltűnő utasok visszatértek, 2022-ben az országos számok már majdnem elérik a három évvel ezelőttieket, jövőre pedig minden bizonnyal meg is haladják.

A balatoni, esztergomi, székesfehérvári tapasztalatok azt mutatják: ott, ahol fejlesztik a vasutat és sűrűn, ütemesen járó, korszerű vonatok szolgálnak a felújított pályán, kétszeres-háromszoros forgalomra lehet számítani. Jó esély van erre például a napokban átadott, korszerűsített Budapest - Hatvan vasútvonalon, ahol összesen 53 km-en újult meg a vasút.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Az államtitkár szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy mindezidáig nem figyelték a vontatási áram felhasználásának mértékét. Azt javasolja: legyen mérhető, hogy egy-egy vonat mennyit fogyaszt, illetve a mozdonyvezetők oktatásának legyen része az energiahatékony vezetési stílus témája.  

 

Kötött pályavasútfejlesztésvasútépítésTechnológiai és Ipari Minisztérium (TIM)közlekedésfejlesztéskonferencia

Hírlevél

Hirdetés