2024.04.19, Péntek
Kulcsfontosságú vontatási alállomás újult meg Szolnok térségében

Kulcsfontosságú vontatási alállomás újult meg Szolnok térségében

magyarepitok.hu

2022.11.29. 18:30 - Kolinek Nóra

A NIF Zrt. beruházásában az R-Kord Kft. kivitelezésével megvalósult fejlesztés célja a vasúti vontatási kapacitáshiány megszüntetése, az energiahatékonyság növelése.

Hirdetés

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) 2016 novemberében indította el alállomási fejlesztési programját, mely a már meglévő villamosított vasútvonalak vonatszám növelésének is az egyik alapja. A kivitelezésre elindított 6 alállomásból (Szerencs, Szabadbattyán, Ebes, Érd, Újszász, Vác) immáron 5 teljesen elkészült, Vácott még zajlik a kivitelezés.

A fejlesztés európai uniós forrásból valósul meg. Az Újszászi alállomás kivitelezését a V-Híd csoporthoz tartozó R-Kord Kft. végezte nettó 2,148 milliárd forint értékben. Az eredményeket Kiss Boglárka a NIF Zrt. szóvivője és Horváth László Balázs, az R-Kord Kft. erősáram divízióvezetője mutatta be a sajtó képviselőinek.

Kiss Boglárka a NIF Zrt. szóvivője és Horváth László Balázs, az R-Kord Kft. erősáram divízióvezetője

Újszász alállomáson a régiek helyére két új, nagyobb teljesítményű vontatási transzformátort telepítettek, melyek feladata, hogy az országos hálózatról érkező 132 000 Volt feszültséget átalakítsák a vasúti vontatáshoz szükséges 25 000 Volt feszültséggé, ezzel biztosítják a kapcsolatot az országos villamosenergia-hálózat, valamint a vasúti felsővezetékrendszer között; ezáltal biztosítva a megfelelő villamosenergiát a 120-as (Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza) és a 82-es számú (Hatvan–Szolnok) vasútvonalak számára.

Az alállomás távvezérléssel is működtethető

A transzformátorok alá a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, zárt kőágyas, szénhidrogén leválasztóval ellátott vasbeton transzformátoralapokat alakítottak ki, melyekkel megakadályozható egy esetlegesen fellépő olajszennyezés talajba jutása.

Újszászon a projekt részeként megépített új épületben létesült mérnöki munkahelyről lehet helyből irányítani az alállomás működését, a felsővezetési energiaellátás vezérlését. A fejlesztés magában foglalta a távvezérléshez szükséges hírközlő kapcsolatok korszerűsítését, és a hozzájuk kapcsolódó irányítástechnikai rendszer kiépítését is, melyekkel az alállomás a távoli távvezérlő központból is működtethető.

Horváth László Balázs, az R-Kord Kft. divízióvezetője kiemelte: Az alállomás fejlesztésére azért volt szükség, mert a kb. 50 éve üzemelő készülékek a folyamatos karbantartás és a kisebb volumenű cserék ellenére, élettartamuk végére értek, megbízhatóságuk csökkent. Műszaki paramétereik már nem feleltek meg a korszerű védelmek és a megnövekedett teljesítményigény követelményeinek. A MÁV új mozdonyainak, illetve motorvonatainak megjelenésével, az ütemes menetrend bevezetésével megnövekedett a felsővezeték villamosenergia igénye, gyakorivá váltak a túlterheléses leoldások. A készülékek egy része elhasználódott, fokozott ellenőrzést és karbantartást igényeltek.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője arról tájékoztatott: A projekt utolsó helyszínén Vácott a kivitelezési munkák folyamatban vannak, az új vontatási transzformátorokat leszállították, tervezetten 2023 októberében ott is befejeződik a kivitelezés.

Az újszászi alállomás 2022 októberében kapta meg a használatbavételi engedélyt.

Galéria

Kötött pályaNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)R-Kord Kft.V-Híd Építő Zrt.Újszászvasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés