2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Vasúti járművekre vonatkozó független kockázatértékeléssel bővítette szolgáltatásait a RailCert Hungary Kft.
Illusztráció: Dernovics Tamás/ magyarepitok.hu

Vasúti járművekre vonatkozó független kockázatértékeléssel bővítette szolgáltatásait a RailCert Hungary Kft.

magyarepitok.hu

2022.11.17. 10:06 - Kolinek Nóra

A vasúti járműveknek, különösen a munkagépeknek számos speciális követelménynek kell megfelelniük, emellett munkaterületre történő eljuttatásukat is szigorú hatósági előírások szabályozzák.

Hirdetés

A magyar vasúti tanúsító szervezet, a RailCert Hungary Kft. 2022-ben bővítette vasúti jármű területen meglévő kijelöléseit: február óta a nemzeti szabályozási (DeBo, Designated Body), június óta az európai közösségi (NoBo, Notified Body) megfelelőségértékelés elvégzésére, valamint szeptember hónaptól már független kockázatértékelés (AsBo, Assessment Body) lefolytatására is jogosultságot szerzett a kijelölő vasúti közlekedési hatóságtól.

Az országos vasúti pályahálózat fejlesztése és megfelelő műszaki állapotban tartása kiemelten fontos terület volt az utóbbi években, a hazai és európai uniós alapok forrásainak köszönhetően várhatóan ez a közeljövőben is így marad. Kötöttpályás rovatunkban rendszeresen beszámolunk a pályahálózatot érintő folyamatban lévő, illetve tervezett beruházásokról.

A meghirdetett programok egyik legfőbb célja a vasút, mint közlekedési forma versenyképessé tétele a közúti közlekedéssel szemben, vagyis az utasok és szállítandó áruk minél nagyobb volumenű vasútra terelése. A döntéshozók a vasúti közlekedésre jelentős potenciálként tekintenek az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése területén is, tekintettel arra, hogy ökológiai lábnyoma mind a repüléshez, mind a közúti közlekedéshez viszonyítva jelentősen kisebb.

 

Az építő- és karbantartó eszközöknek speciális követelményeknek kell megfelelniük

Az utazóközönség leginkább a személyszállításra alkalmas járművekkel találkozik, továbbá sokak számára is inkább a személy- és teherszállító járművek azok, amelyeket a vasúthálózaton látnak közlekedni. Ugyanakkor az építő és karbantartó járművek is jelentős volument képviselnek a járműállományban. A vasútépítési projektek során kiemelt feladat hárul a vasúti pályán közlekedő építési és karbantartási vagy egyéb speciális folyamatokat végző munkagépekre. Ezek az eszközök rendszerint egy bizonyos folyamat előkészítésére vagy elvégzésére alkalmasak, kialakításuk során az adott feladat minél hatékonyabb végrehajtása és ellenőrzése a főbb célkitűzés, tulajdonképpen célgépekhez vagy különleges szerszámokhoz hasonlíthatók.

A vasútépítésre szakosodott vasúti vállalatok úgy alakítják ki gördülőállomány-flottájukat, hogy a pályaépítést, -karbantartást önállóan el tudják látni. Ehhez átgondolt gördülőállomány fejlesztési stratégia szükséges a vasúti munkagépek alacsony gyártási darabszáma, egyedi műszaki jellemzői, a hosszú átfutási idők, a magas beszerzési és üzemeltetési költségek miatt.

A munkagépeknek számos követelménynek kell megfelelniük, így egyes országokban alacsony az ilyen munkagépek gyártását, illetve üzemben tartását, karbantartását végző vállalatok száma.

 

A munkagépek közlekedtetéséhez különleges engedélyek szükségesek

A gépek munkaterületre történő eljuttatására több megoldás is létezik, melyek közül a legelőnyösebb, ha a munkagép képes a vasúti pályahálózaton való önálló, de legalább vontatott formában való közlekedésre. Ehhez azonban hatósági engedélyek szükségesek.

A vasúti munkagépek egyedi kialakítása, bonyolultsága miatt a szabályozó környezet és az engedélyezési folyamat is hasonlóképpen komplex megoldásokat, szakmai ismereteket igényel.

A RailCert Hungary Kft. tapasztalatával és szakértelmével támogatja a vasúti munkagépeket üzembentartó társaságokat a gépek közlekedtetéséhez szükséges európai uniós és hatósági engedélyezési folyamatokban.

A vállalat 2022-ben több folyamatban lévő több nemzetközi és hazai projekt mellett, már sikeresen lezárt projektekkel és az ezekhez kapcsolódó értékes tapasztalatokkal rendelkezik a megfelelőségértékelés és független kockázatértékelési megbízások terén.

A speciális tanúsítási ágazat tevékenysége valamennyi járműtípusra kiterjed. Társaság vasúti jármű területének célja továbbra is az, hogy szakmai tevékenységével támogassa a vasútépítéssel foglalkozó vállalatok vasúti munkagépállományának megújulását, a személy- és teherszállító járművek korszerűsítését, amely hozzájárul ahhoz, hogy az utasok és logisztikai vállalatok számára ez a közlekedési forma biztonságos, kényelmes és rugalmas választás maradjon.  

Kötött pályaRailCert Kft.vasúti tanúsításAsBoNoBoDeBovasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés