2024.03.28, Csütörtök
Aktív programokkal indul a Swietelsky Vasúttechnika második ösztöndíjprogramja
Főkép: Kárpáti László/magyarepitok.hu

Aktív programokkal indul a Swietelsky Vasúttechnika második ösztöndíjprogramja

magyarepitok.hu

2022.12.13. 14:03

Az építőmérnök hallgatók végigjárhatják és tapasztalatokat gyűjthetnek a Swietelsky Vasúttechnika telephelyein, projektjein, sőt, az anyavállalat Bécshez közeli központjába is ellátogathatnak.

Októberben útjára indult a Swietelsky Vasúttechnika Kft. második hallgatói ösztöndíjprogramja, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) építőmérnök hallgatói körében hirdetett meg. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen tematika alapján építette fel a Swietelsky Vasúttechnika a felhívásra jelentkező fiatalok  programját. Az első év tapasztalatairól és az ezekből merített újabb ötletekről, tervekről Erdélyi András vállalkozási igazgató és Csizmazia Károly, minőség, biztonság, környezetvédelmi vezető számolt be lapunknak.

A BME építőmérnök hallgatói számára közzétett felhívásra idén kevesebb pályázat érkezett.  A jelentkező hallgatók végül fele-fele arányban választották a vasútépítést és a magasépítést. Erdélyi András vállalkozási igazgató elmondta: természetesen minden jelentkezőnek örülnek és minden lehetőséget biztosítanak számukra a lehető legtöbb gyakorlati és elméleti tudás elsajátítására.

„A tavalyi programnál még mi is tanulási fázisban voltunk, nehezen indultunk, mert nem tudtuk, hogy igazából mi az, ami igazán érdekelné és lekötné a hallgatókat. Sőt, azt is menetközben tanultuk meg, mennyi időt tudnak szánni a közös programokra. Szerettük volna úgy kialakítani az együttműködést, hogy ne menjen a képzésük rovására, kellő idejük legyen a tanulmányaikkal kapcsolatos kötelezettségeikre. Az első év után visszajelzéseket kértünk arról, hogy mivel lehetne kiegészíteni, bővíteni, még izgalmasabbá tenni ezt az együttműködést.”

A vállalkozási igazgató hozzátette: mostanra teljesen kialakult a terv, amelyben az elméleti oktatáson túl számos projekt- és tereplátogatás is szerepel. Sőt a hallgatók Ausztriába is elmehetnek az anyacég telephelyére.  

 

Fotó: Kércz Viktor/magyarepitok.hu
A Swietelsky AG Bahnbau telephelye, Fischamend 

 

Egyes folyamatokat és részfeladatokat is megfigyelhetnek

A fiatalok az együttműködés egy éve alatt lehetőséget kapnak, hogy megismerjék a cég működését és külön-külön az egyes futó kivitelezéseket is. Csizmazia Károly, minőség, biztonság, környezetvédelmi vezető elmondta: fontosnak tartják azt is, hogy a hallgatók több munkafázison keresztül, voltaképp a projektek teljes folyamatát megismerjék a kezdetektől a zárásig.

„Szeretnénk őket végigvezetni, hogy a cégünknél hogyan kezdődik egy projekt, a Vállalkozási Igazgatóság által elkészített, benyújtott, majd elnyert pályázattól egészen a kivitelezésig hogyan lesz lezárt munka. Azt is szeretnénk nekik megmutatni, hogy a kivitelezés lezárása még nem a projekt vége, hiszen a lezárt munka még további 3-5 évig tart, a garanciális időszak végéig. Hivatalosan ekkor tekinthetünk egy projektet lezártnak.”

 

A Gödöllőn megépült kétsávos felüljáró 

 

A másik fontos szempont, hogy megismerjék, hogyan működik a vállalat. A fiatalok első körben egy munkavédelmi oktatáson vesznek részt, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy elkezdjék a programot és beléphessenek a különböző munkaterületekre. Egy szakértői csapat a környezetvédelem, hulladékgazdálkodás és minőségirányítási témakörben tart előadásokat nekik, valamint a vállalat irányítási rendszerekbe is betekintést kapnak.

„Ezt követően olyan oktatásokba próbáljuk őket bevonni, ahol látják azt, hogy mi történik a munkaterületeken. Ezért különböző méréseket, diagnosztikai eljárásokat mutatunk meg nekik, hogy lássák, mely eszközöket miért használjuk, milyen határértékeknek kell megfelelni egy újonnan épített, vagy egy fenntartásba bevont vágányszakasznak, vagy a hozzá kapcsolódó felsővezetéki biztosítóberendezési eszközöknek. Összegezve: számos szakembertől kapnak elméleti és gyakorlati oktatást”

– részletezte a tervezett tematikát Csizmazia Károly.

 

Sokat segítettek az első év tapasztalatai

Erdélyi András vállalkozási igazgató szerint az első évben még nagyobb kihívás volt összehangolni a programot a fiatalok időbeosztásával, de a vállalat idén törekszik arra, hogy még jobban igazodjon a diákokhoz és olyan időpontokat találjanak, ami mindenkinek megfelel.

„A program októberi indulása előtt felmértük, hogy mi az igény, mi az a tudásbázis, amire igényük van a hallgatóknak. Mi az, amiről csak hallottak, tanultak, de szívesen megnéznék, gyakorlatban megtapasztalnák. Ezért úgy állítottuk össze a tematikát, hogy ezeket biztosítani tudjuk. Így lesz egy olyan rész is, ahol bemutatjuk, hogy hogyan készül egy projekt költségvetése, vagy egy kivitelezés ütemterve”

 – részletezte az előkészületeket a vállalkozási igazgató. Mint mondta: mivel a COVID időszaka alatt népszerűek lettek az online előadások, az időtakarékosság miatt ilyen megoldásokat is beépítettek a programba: a geodéziai mérésekről online bemutatókon keresztül szerezhetnek ismereteket a fiatalok, de lesz egy olyan nap, amikor a helyszínen, a geodétákkal együtt folytatnak majd méréseket.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu
Munkálatok a Filstal hídon, a Stuttgart 21 projektben

 

Testközelből ismerhetik meg az aktuális kivitelezéseket

Erdélyi András szerint az egyes munkafolyamatok megismeréséhez elengedhetetlen feltétel, hogy a hallgatók tapasztalatokat szerezzenek a projektek helyszínén, hogy testközelből lássák azt, amiről az egyetemen tanultak. 

Jelenleg két olyan projektünk folyik, ahol erre lehetőség nyílik: az egyik az M3-as metró rekonstrukciója, ahol a vágányfelújítási és -építési munkálatokat végezzük, illetve a Csepeli Szabadkikötő egy részének infrastruktúráját érintő felújítása. Mindkét helyszínre kimehetnek, megnézhetik közelről a kivitelezés folyamatát. Bemutatjuk nekik a különböző vasútépítő nagygépeket munkaközben. Szervezünk nekik egy látogatást Fischamendbe, az anyacég vasútépítő vállalatának (Swietelsky AG Bahnbau) telephelyére is, hogy a javítóműhelyben megtekinthessék a vasúti nagygépeket, akár karbantartás közben is”. A vállalkozási igazgató szerint a fiatalokat a gyakorlati megközelítés érdekli igazán, ezt segíti, ha például egy projekt során felmerülő kihívás, probléma megoldásán keresztük mutatják be mit is jelent a vasútfejlesztés, hogyan kell gondolkodniuk az ágazatban dolgozó szakembereknek.

 

 

„Olyan ötleteket, megoldásokat mutatunk be nekik, amit ott a helyszínen találtak ki a szakembereink. Gyakorlatilag rámutatunk arra, hogy ha ezt a területet választják, ők is részesei lehetnek olyan dolgoknak, kialakíthatnak olyan megoldásokat, amiket esetleg aztán mások is használni fognak. Ez mindenképp motiváló lehet a fiatalok számára.”

 

Komoly szakemberektől szerezhetnek gyakorlati tudást

Mint ismert, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. celldömölki telephelyén található a vállalat javító - szerelőcsarnoka, amelyet egy korábbi cikkünkben részletesen bemutattunk. Itt működik továbbá a cég acélszerkezetgyártási üzeme, ahol bármilyen vasútépítkezéshez szükséges acélelemet el tudnak készíteni. Mint Csizmazia Károly elmondta: az ösztöndíjprogram hallgatói ezeket az egységeket is megismerhetik, tapasztalt szakemberektől.

„Vannak olyan kollégák, akik 30-40 éves acélszerkezet-gyártási gyakorlattal rendelkeznek. Ők rengeteg gyakorlati tapasztalatból adódó ismeretet tudnak átadni. Ha kérdezik őket szívesen mesélnek munkájukról, a munka kihívásairól, 40 év élettapasztalatról mindent. Bízunk benne, hogy ez a fiatalok számára is érdekes lehet és a cégünk iránti érdeklődésüket is felkelti.”

 

Fotó: Kércz Viktor/magyarepitok.hu
A celldömölki acélgyártó üzem 

 

Azt is elárulta, hogy a szakmai előadók között egy korábbi kollégájuk is lesz, aki egykor projektvezető volt a cégnél, most pedig inkább oktatásban és szervezés területén dolgozik. A régi jó kapcsolat végett szívesen vette és vállalta a felkérést a programban való részvétel kapcsán.

„Nagyon élvezetes előadásokat tud tartani, volt már szerencsém nekem is több ilyet hallani. Könnyen megeshet, hogy az ő egyetemi előadásai után többen döntenek úgy, hogy igen, én vasutat szeretnék építeni, és azért, mert engem az előadó elvarázsolt az előadásával.”

 

A program a Vasúttechnika számára is lehetőség

Csizmazia Károly szerint felelősség és egyben nagy lehetőség is a fiatal építőmérnökökkel való együttműködés. Személyes kapcsolatokon keresztül tudják bemutatni a céget és ez növelheti a bizalmat, érdeklődést a vállalat iránt, akár későbbi munkavállalóként is. Mint mondta: a hallgatóknak arra is lehetőségük van, hogy a Swietelsky Vasúttechnikánál töltsék el nyári gyakorlatukat.

„Örülnénk neki, hogyha ide jönnének a szakmai gyakorlatra, sőt, bízunk benne, hogy később is többen itt maradnak már munkavállalóként. Fontosnak tartjuk, hogy motiváljuk őket a feladataik során, érezzék, hogy komolyan részt vehetnek egy projekt életében. Ezen túlmenően biztatjuk őket arra is, hogy a diplomamunkájukat is a cégünknél készítsék el, vagy a cégünkkel kapcsolatos valamilyen feladat legyen a témája” – emelte ki az együttműködés egyik fontos elemét Erdélyi András vállalkozási igazgató.

Az ösztöndíjprogram első évéből számos pozitív tapasztalatot szerzett a cég.

„Amikor a hallgatókkal lementünk a metróprojektre az alagútba, és ott néhány kolléga igen részletesen avatta be őket a munkája részleteibe, hát csak ámultak és bámultak. Maga a földalatti munkakörnyezet is új volt nekik, és nagy tapasztalat” - emlékezett vissza Csizmazia Károly.

 

Kötött pályaSwietelsky Vasúttechnika Kft.ösztöndíjBME