2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Átadta Csíkszeredában a vasút felett átívelő hidat a STRABAG
A fotón a múlt heti próbaterhelés látható (Csíkszereda Városháza/Burista Lóránd)

Átadta Csíkszeredában a vasút felett átívelő hidat a STRABAG

mti

2023.12.22. 13:02 - Szabó Ákos

A több évtizede elkészült átkelőt gyakorlatilag újjáépítették.

Hirdetés

Ünnepélyes keretek között megnyitották a forgalom előtt pénteken Csíkszereda felújított vasúti felüljáróját, amely a Székelyudvarhely felé vezető DN13A jelzésű országutat köti össze a városközponttal.

A régi, ötven éve átadott viadukt a betongerendák folyamatos korróziója miatt annyira megrongálódott, hogy felújítása már nem tűrt halasztást. A városháza két éve kötött szerződést a közbeszerzési eljárás nyertesével, a STRABAG Kft.-vel, amely az utóbbi 19 hónap alatt a régi felüljáró gerendázatát elbontva, másfél méteres gyalogos- illetve egyméteres kerékpársávval kibővítve gyakorlatilag újjáépítette, a rámpákkal együtt 500 méter hosszúságú, irányonként továbbra is egy-egy forgalmi sávval rendelkező felüljárót, amelynek a teherbírását múlt héten 34 darab, egyenként 30 tonnás (sóderrel megrakott) teherautóval tesztelték.

 

Most száz évre előre gondolkoztak

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a pénteki avatóünnepségen úgy értékelte:

a felújított vasúti felüljáró a város múltját, jelenét és jövőjét összekötő kapocs, kötelék a szomszédok között, a város egységének szimbóluma.

Hozzátette: az új felüljáró korszerű technológiával, nem ötven, hanem száz évre épült és mivel nemcsak Csíkszerdát Székelyudvarhellyel, hanem a helyét a gazdaságfejlesztésnek, számtalan vállalkozásnak átadó korábbi "falus városrészt", a Ligatot köti össze a városközponttal, Ligat-hídnak nevezték el.

Bors Béla alpolgármester az avatón elmondta, a 60 millió lejes (4,6 milliárd forint) beruházáshoz a város 17 millió lejnyi (költségvetési, illetve európai uniós) támogatást kapott, a többi a csíkszeredai adófizetők hozzájárulása.

ÚtépítésStrabagCsíkszeredaErdélySzékelyföld

Hírlevél

Hirdetés