2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Jelentős metró- és villamosfejlesztéseket tervez uniós támogatással a főváros
Illusztrációs fotó: BKK

Jelentős metró- és villamosfejlesztéseket tervez uniós támogatással a főváros

magyarepitok.hu

2024.02.07. 15:36 - Szabó Ákos

Elkezdődhet a kisföldalatti meghosszabbításának, az Újbuda és Újpest közötti villamosvonalak összekötésének, a dél-pesti villamosgyűrű bővítésének és a 42-es villamos fejlesztésének előkészítése.

Hirdetés

A főváros közösségi közlekedését fejlesztő nagyberuházásokra nyújtott be támogatási kérelmet az önkormányzati tulajdonú Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) keretében – fejti ki közleményében a cég. Hozzáteszik még: az összeg része annak a 300 milliárd forintos EU-s forrásnak, amelynek megszerzését Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere jelentette be január közepén.

 

Új kapcsolatok a külvárosok és a belváros között

 

Korábbi látványterv az M1-es földalatti felújításáról (Hősök tere)

Kifejtik: a támogatás lehetőséget biztosít olyan fejlesztések előkészítésére, amelyeknek köszönhetően jelentősen javulhatnak a közlekedési kapcsolatok Budapesten, elsősorban a külvárosi kerületek és a belváros között. Ezzel olyan területek között jöhetnek létre átszállásmentes és kényelmes összeköttetések, ahol azok jelenleg még hiányoznak, illetve amelyek fejlesztik a zéróemissziós, a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet előtérbe helyező közlekedési módokat.

 

Korábbi látványterv az M1-es földalatti felújításáról (Vigadó)

 

Kisföldalatti-fejlesztések, Észak-Pest és Dél-Buda villamoshálózatának összekötése és a dél-pesti villamosgyűrű első üteme is a projektek között

Az IKOP Plusz keretében a BKK a főváros közlekedésszervezőjeként a következő, a Budapesti Mobilitási Tervben (BMT) szereplő projektek tervezésére nyújtott be támogatási kérelmet 10 milliárd forint összegben:

  • a kisföldalatti meghosszabbításának és a meglévő vonal felújításának előkészítése;
  • az észak-pesti és a dél-budai villamoshálózat összekötésének előkészítése és megtervezése a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út rehabilitációjával és a Nyugati tér megújításával (Újbuda–Újpest-villamostengely);
  • a dél-budapesti villamosgyűrű első ütemének előkészítése: a 3-as villamos pesterzsébeti meghosszabbításának előkészítése;
  • a 42-es villamos meghosszabbítására vonatkozó tervek elkészítése.

A közleményből kiderül: a most bejelentett fejlesztési csomagot továbbiak követik majd, a BKK hamarosan újabb fejlesztésekre nyújt be támogatási kérelmet; és mindegyikük hozzájárul a Budapesti Mobilitási Tervben is meghatározott közlekedés- és városfejlesztési célok eléréséhez.

A megvalósítás és tervezés ütemezéséről, a társadalmasítási folyamatokról és a projektek tervezett műszaki tartalmáról az elkövetkező időszakban ígérnek részletes tájékoztatást.

Kötött pályaBKKföldalattivillamoshálózat fejlesztés3-as villamos42-es villamosbudai fonódó villamos

Hírlevél

Hirdetés