2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

M3 metró: speciális elemekkel csökkentik az átlépési távolságot a szerelvények és a peron között
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

M3 metró: speciális elemekkel csökkentik az átlépési távolságot a szerelvények és a peron között

magyarepitok.hu; BKV

2023.08.28. 15:04 - Kolinek Nóra

A SWIETELSKY szakemberei a metróvonal teljes hosszában beépítették a gumiból készült rugalmas, ugyanakkor nagy teherbírású perontoldatokat.

Hirdetés

Lapunkban külön rovatban kísértük végig az M3-as metró rekonstrukcióját. A vonal, az utolsó két állomás hivatalos átadása után, 2023. május 22-én nyílt meg teljes hosszában az utasok előtt. A 2017 novemberében elkezdett munkák során a metró teljes vonala megújult a SWIETELSKY Építő, a Swietelsky Vasúttechnika és a Strabag kivitelezésében.

2022-ben már beszámoltunk arról, hogy az akadálymentes közlekedés elősegítése érdekében egy új megoldást tesztelnek az M3-as metró vonalán. A peron és a szerelvények közötti átlépési távolság csökkentésére ún. peronhézag-kitöltő, PGF elemeket (Platform Gap Filler) rögzítenek a peronhoz.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

A peronok és a szerelvények közötti túl nagy, 5-6 centiméteres távolság problémájára a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy ez nem biztonságos a kerekesszékkel közlekedők számára. A probléma megoldására megoldást keresett a BKV, és az M3-as metróvonal állomásain a PGF elemek beépítése mellett döntöttek.

Fotóinkon ezek munkálatai láthatók, a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósága honlapján pedig egy videó is elérhető a témában.

 

 

A telepítést az éjszakai üzemszünet idején végezték el

PGF elem egy erős, gumiból készült perontoldat, mely minimálisra csökkenti az átlépési távolságot a peronszél és szerelvény ajtajának széle között. Rugalmas, ezért nem okoz sérülést a metrószerelvényben, ugyanakkor ellenáll az utasforgalom okozta terhelésnek, így biztosítva a könnyebb ki- és beszállást.

 

 

A tesztidőszak sikeresen lezajlott, és 2023 júniusában a PGF elemek telepítése az M3-as vonal összes állomásán megtörtént, Kőbánya-Kispest és Újpest-Központ között. 

Fotósunk megtekinthette a Deák Ferenc téri munkálatokat, és exkluzív felvételeken mutatjuk be a telepítési folyamatot.

 

 

Az elemeket állomásonként négy ajtónál helyezték fel 5 méteres hosszban; egy ajtóhoz 10 db fél méteres elemet építettek be. Az akadálymentes be- és kiszállási lehetőségeket peronburkolati jelek mutatják.

A felszerelést az állomási vágánytérből végezték, így kizárólag éjszaka, feszültségmentes időszakban tudtak dolgozni a szakemberek. A munka befejeztével egy szerelvény közlekedésével ellenőrizték a rögzítés sikerességét.

 

Galéria

M3-as metróSwietelsky Magyarország Kft.Swietelsky Vasúttechnika Kft.StrabagM3-as metróakadálymentesítésBKV

Hírlevél

Hirdetés