2024.04.24, Szerda
A Nyugati pályaudvaron is kormányablak nyílik
wikimedia.org

A Nyugati pályaudvaron is kormányablak nyílik

kozbeszerzes.hu

2016.07.25. 10:02 - Antal Zsófia

A kormányablak a Ceglédi váró műemlék épületében kerül kialakításra restaurátori felügyelet mellett. A környező terület és a pályaudvari mosdóblokk is megújul.

Hirdetés

A Keleti pályaudvar műemléki környezetbe tervezett kormányablakához hasonlóan a Nyugati pályaudvar területén is kormányablak készül. Mindkét vasútállomás esetében a Belvárosi Építő Kft. és az Imola Konstrukt Kft. adták a nyertes ajánlatot, a Keletinél 345,1 millió, a Nyugatinál pedig 347,8 millió forintos összegben.

A Közbeszerzési Értesítőben július 18-án közzétettek szerint a két cég feladata Budapest-Nyugati pályaudvar Ceglédi váró épülettömbjének kormányablakká alakítása, és a pályaudvari nyilvános mosdóblokk felújítása. A Ceglédi váró épülettömbje körül a térburkolatokat és zöldfelületeket is helyreállítják, valamint az épület északkeleti oldalánál egy akadálymentes parkolót alakítanak ki.

A Ceglédi váró földszintes, pincével rendelkező műemléképület, komplex felújítása keretében megtörténik:

  • a pince talajnedvesség elleni szigetelése,
  • a teljes homlokzat és tető felújítása,
  • a teljes belső építőmesteri, szakipari és belsőépítészeti helyreállítása,
  • az épület hátsó részében új galériaszint kialakítása,
  • a komplett épületgépészeti és -villamossági rendszerek cseréje,
  • az utastájékoztatás komplett kiépítése,
  • az épülettömbhöz csatlakozó Ceglédi folyosó tetőszerkezete vízelvezetésének szakszerű kialakítása, javítása.

Az épület kivitelezési munkáit az Örökségvédelmi Hatóság által elvárt igényszinten kell megvalósítani, ami a védett épületrészek tervezői, több helyen restaurátori felügyelet melletti felújítást vagy restaurátor által végzett helyreállítását jelenti.

A pomázi székhelyű Belvárosi Építő Kft. 2006-ban alakult mikrovállalkozás, generálkivitelezéssel és műemlék helyreállítással foglalkozik. A honlapján elérhető információ szerint a cég felelős műszaki vezetője Péntek Tibor műemlékvédelmi szakmérnök, aki 2009-ben Lechner Ödön díjat kapott a hazai műemlék helyreállítás területén végzett munkájáért. A Belvárosi Építő Kft. jelenlegi alkalmazottjainak száma 50 fő, de alávállalkozói szinten összesen mintegy 290 főt foglalkoztat. 2015-ben a cég nettó árbevétele 735 millió forint volt.

Az Imola Konstrukt Kft. középvállalkozás, központja Egerben található. Az Imola cégcsoport legfiatalabb építőipari vállalkozása, 2010-ben hozták létre, fő tevékenysége az építőipari generálkivitelezés. A nyilvánosan elérhető céginformáció szerint utolsó éves nettó árbevétele meghaladta az 1,9 milliárd forintot, foglalkoztatottjainak száma 31 fő.

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégekNyugati pályaudvarkormányablak

Hírlevél

Hirdetés