2024.03.29, Péntek
Így lesz a 140 éves kőbányai Eiffel-csarnokból az Opera otthona

Így lesz a 140 éves kőbányai Eiffel-csarnokból az Opera otthona

pongractelep.hu, kozbeszerzes.hu

2016.07.28. 10:08 - Hegedűs Gergely

A 14,5 milliárdos beruházásban a kivitelezőre 21 ezer négyzetméteres tetőfelújítás és 10 ezer négyzetméternyi bontás vár.

Hirdetés

Egy állami forrásból támogatott beruházásban felújítják a fővárosi Eiffel-csarnokot. A Kőbányai úton, a Népliget szomszédságában fekvő csarnok korábban a MÁV északi járműjavítójaként szolgált, 220 méteres hosszal és 110 méteres szélességgel az ország legnagyobb állami kézben levő ipari műemléképülete.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter július elején jelentette be, hogy mintegy 25 milliárd forintból felújítják az Operaház főépületét 2017-2018-ban. Arról is beszámolt, hogy az intézmény művészei az Erkel Színházban és az addigra elkészülő Eiffel-csarnokban fognak játszani a rekonstrukció alatt.

 

Szerelőcsarnokból Eiffel Műhelyház és Bánffy Kisszínház

Az 1886-ban épített acélszerkezetű épület azonban nem csupán átmeneti otthon lesz, hanem az Operaház és az Erkel műhelyházaként és próbacentrumaként is szolgál majd Eiffel Műhelyház néven. A díszlet- és a jelmezraktárak mellett helyet kapnak benne többek között műhelyek, operastúdió, próbaszínpadok és rekreációs tér is.

Az Operaházat irányító Ókovács Szilveszter korábban elmondta, az Eiffel Műhelyház olyan típusú háttérbázis lesz, ami a világban minden komoly operaház mögött megvan, csak a budapesti Operaházban vannak méltatlanul kis helyre beszorítva ezek a funkciók. Nyilatkozatából az is kiderült, az Eiffel-csarnokon belül fogják kiépíteni a Bánffy Kisszínházat 340 ülőhellyel és nagyzenekari árokkal, megtervezett akusztikával.

 

Egy Mozart-töredék kelti életre jövő tavasszal

A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent ajánlati felhívás szerint a munkálatok során 21 ezer négyzetméternyi tetőfelület, 60 tonnányi tető acélszerkezet újul meg, utóbbi 42 ezer négyzetméternyi felületkezelést is kap. Az Eiffel-csarnok területe 25 ezer négyzetméter, a kiírás szerint 10 ezer négyzetmétert érintő épületbontás is szerepel a feladatok közt.

Az Eiffel Műhelyház átadása 2017 tavaszán várható, egy Mozart-töredék előadással, illetve egy Robert Devereux operaelőadással és Edita Gruberova világhírű koloratúrszoprán fellépésével. A műhelyház az Opera felújítása után is megmarad, területén főként próbaelőadásokat nézhet majd a közönség.

(fotók: mti - látványterv: Marosi Stúdió)

Mi épül?épületfelújításEiffel-csarnok

Hírlevél

Hirdetés