2024.04.24, Szerda
Két év alatt nagyot ugorhat a gázüzemű autózás Magyarországon

Két év alatt nagyot ugorhat a gázüzemű autózás Magyarországon

mti

2016.07.27. 10:13 - Hegedűs Gergely

A jelenlegi nyolc CNG-töltőálomás mellé 2018-ig további 52 épülhet egy most induló és egy már folyamatban levő projektnek köszönhetően.

Hirdetés

A következő két évben 39 új CNG (sűrített földgáz) töltőállomás épülhet Magyarországon. A hírről a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) számolt be az mti-nek. A közlemény kiemeli, hogy a töltőállomások kivitelezésére 10 millió eurót nyert el Magyarország az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) magyar keretéből.

A projekt a Pannon Fuel Kft. által vállalt mintegy egymillió eurós önrész befizetése után, várhatóan az idén ősszel indulhat.

 

Uniós irányelv adja a hajtóerőt

Az alternatív üzemanyagokra vonatkozó uniós irányelvek szerint a tagállamoknak 2025-ig ki kell építeniük egy megfelelő sűrűségű CNG-töltőhálózatot a főbb gerinchálózatok mentén, ennek része a most induló magyar fejlesztés.

Domanovszky Henrik, az MGKKE elnöke elmondta, 2018 végére akár 60 töltőállomás is lehet hazánkban, miután a PAN-LNG Projekt keretében már jelenleg is folyamatban van több új töltőállomás létesítése. Jelenleg nyolc hivatalos állomás működik Magyarországon.

 

Olcsóbb és kevesebbet szennyez

A CNG nem azonos az LPG néven ismert autógázzal, vagyis az eddig elterjedtebb propán-bután gázzal, ami kis nyomáson tárolható. A CNG egy 200 bar nyomásra sűrített metángáz, amely lehet földgáz vagy megújuló forrásból származó kísérőgáz is. Molekulaszerkezete a CNG meghajtású járművek szén-dioxid-kibocsátása a dízelmotorokénál mintegy 10 százalékkal, a benzinmotorokénál mintegy 25 százalékkal alacsonyabb. Emellett a költsége is jóval alacsonyabb, a totalcar.com elemzése szerint a CNG kilóját körülbelül 360 forintért lehet az autóba tankolni, ugyanakkor nagyjából a 60 százalékát fogyasztja 100 kilométerenként kg-ban, mint amit a hagyományos autó ugyanekkora távon literben.

(fotó: olajdepo.com - kecskeméti töltőállomás)

közlekedésfejlesztésGazdaság

Hírlevél

Hirdetés