2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Három új üzemcsarnokkal bővít a magyar autóipari vállalat
mti

Három új üzemcsarnokkal bővít a magyar autóipari vállalat

beol.hu, magyarepitok.hu

2016.08.05. 11:22 - Hegedűs Gergely

A tavaly 30 százalékos árbevétel növekedést produkáló Csaba Metál Zrt. Békéscsabán és Szeghalmon is fejleszti telephelyét. A cég két fős vállalkozásból indult, mára több mint ezer munkavállalót foglalkoztat.

Hirdetés

Három új üzemcsarnokot épít, és új eszközöket is vásárol  egy több mint 15 millió eurós (4,6 milliárd forintos) beruházásban a Csaba Metál Zrt. Az autóipari vállalatoknak beszállító öntöde és acélszerkezet gyártó az építkezés mellett új gépeket is vásárol, a beruházás 155 új munkahelyet teremt.

 

Precíziós csarnok, raktár és hegesztőcsarnok a még jobb minőségért

Jelenleg az alapok ásása zajlik, a tervek szerint október 15-ig fejezi be a kivitelező az első ütemben a megmunkáló-csarnokot a békéscsabai telephelyen. Az 1800 négyzetméter alapterületre épülő új üzemben az elkészült termékeinek finomítását végzi majd. „Miután leöntjük az alkatrészeket, nagyon sokszor precíziós eljárást kell rajtuk alkalmazni, hogy megfeleljünk az autóipari vevők által megkövetelt rajzi előírásoknak” – nyilatkozta a magyar tulajdonban levő vállalat vezérigazgató-helyettese, Majoros Csaba.

A második ütemben egy raktár kialakításának kezdenek neki szintén Békéscsabán, majd jövőre egy hegesztőcsarnokot húznak fel Szeghalmon, ahol a cég 2005 óta működtet telephelyet.

 

Két fős vállalkozásból indult, mára 10 milliárdos árbevétel felett jár

Az 1993-ban alakult Csaba Metál békéscsabai üzletága vezető autógyártóknak (többek közt Peugeot, BMW, Citroen, Ferrari, Fiat, Ford, Mercedes, VW, Toyota, Jaguár, Chrysler) készít alumínium alkatrészeket. A szeghalmi acélszerkezet üzletága ugyanakkor többek közt busz alvázakat, felépítményeket, üzemanyagtartályokat alvázakat gyárt. A társaság 75 százalékban exportra termel, Európába, az USA-ba, Mexikóba és Indiába is szállítanak. A beruházás egyik célja az export bővítése, jelenleg is tárgyalnak új vevőkkel a meglévők mellett. 

A vállalkozás 23 évvel ezelőtt két fővel indult, a foglalkoztattak száma mára eléri az 1200-at, 2014-es árbevételük 10,5 milliárd forint volt, ami 2015-re 13,1 milliárd forintra növekedett.

 

A fejlesztés felét fedezi az EKD

A Csaba Metál a mostani fejlesztésekhez Egyedi kormánydöntéses támogatást nyert, ami a tervezett beruházás 23%-át fedezni. A vállalat adókedvezményt is kap az elkövetkező 8 évben, így összesen 50% a fejlesztés komplex támogatás mértéke. Az Egyedi kormánydöntésen alapuló támogatási rendszerben (EKD) a cégek adott paraméterek függvényében (pl. a fejlesztés helye, célja, költségei, a cég tevékenysége) pályázhatnak a beruházásaikhoz állami támogatásra.

 

Miskolcig kell menni a kohómérnökökért

Az új munkahelyek betöltése már zajlik, a 155 fős bővítésben 24 műszaki felsőfokú végzettségű munkatársat keresnek. Mivel ilyen jellegű képzés itt a térségben nincs, elindítottak egy együttműködést a Miskolci Egyetemmel. „Duális képzési rendszerben igyekszünk idecsábítani a fiatal végzett mérnököket. Elsősorban kohómérnököket, a kohászatban jártas vagy képzett fiatalokat keresünk” – mondta el Dobrocsi Nándor pénzügyi igazgató. Ilyen képzés jelenleg kizárólag a miskolci egyetemen van.

(fotó: mti)

Mi épül?autóiparBékéscsabaSzeghalom

Hírlevél

Hirdetés