2024.04.20, Szombat
A zalai Ganz is részesül a 15 milliárdos nagyvállalati támogatási keretből
youtube.com

A zalai Ganz is részesül a 15 milliárdos nagyvállalati támogatási keretből

MTI, magyarepitok.hu

2016.09.16. 14:53 - Antal Zsófia

A Ganzeg az állami támogatás segítségével 350 millió forintból fejleszti üzemét és bővíti dolgozóinak létszámát.

Hirdetés

A Ganzeg Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft. tervezett fejlesztéséhez a Nagyvállalati Beruházási Támogatás révén 88 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kap. A jogelődeivel együtt 140 éve létező Ganz ennek segítségével több mint 350 millió forintból fejleszti a fémforgácsolást a zalai üzemben, ami az 560 millió forint saját tőkével rendelkező gyár számára jelentős előrelépés. A fejlesztésnek köszönhetően 16 fővel emelkedik a cég dolgozóinak száma.

Fitos Zoltán, a Ganz Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a holdingnak egy leányvállalat révén az orosz Roszatom is közvetett résztulajdonosa. Ez a vegyesvállalat tette lehetővé, hogy a Ganz az orosz atomipari beruházásokban is szerepet vállaljon, de a tervek szerint Paks II. megépítésében is részt vesz, mint ahogy az első paksi blokkok megépítésében is közreműködött.

 

Hasznosnak bizonyult a támogatási forma, idén ötszörös a keret

A tavaly útjára indított Nagyvállalati Beruházási Támogatás-programra 2015-ben 3, idén pedig 15 milliárd forintot biztosított a kormány. „Nemzetgazdasági érdekeink azt diktálják, hogy támogassuk azokat a nagyvállalatainkat is, amelyek az uniós előírások miatt ezekből a pályázati támogatásokból nem részesülhetnek” – emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Az európai uniós támogatásokra nem jogosult vállalkozások közül a tavalyi támogatási program révén 14 cég együttesen 9 milliárd forintos fejlesztést valósított meg és 500 új munkahelyet hozott létre. Ezen vállalatok legtöbbje új, innovatív, sok esetben a világ élvonalába tartozó technológiát vezetett be, jelentősen emelve ezzel az általuk előállított termékek hozzáadott értékét. Az új technológiák közül némelyik egész Közép-Kelet-Európában egyedülálló, ezért ezekkel a fejlesztésekkel a cégek erősíteni tudták beszállítói pozíciójukat illetve exportképességüket.

A zalaegerszegi beruházás bejelentésével a támogatási program második szakaszát indította el a miniszter. Az idei évre biztosított 15 milliárd forintnyi forrásból 3,3 milliárd forintról, ezzel 5 vállalat támogatásáról már döntés született.

Mi épül?Zalaegerszegüzemfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés