2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Erdélyi-magyarországi együttműködéssel újult meg Nagykároly temploma

Erdélyi-magyarországi együttműködéssel újult meg Nagykároly temploma

frissujsag.ro

2016.09.16. 12:59 - Hegedűs Gergely

A magyar kormány támogatásával, erdélyi magyar cég kivitelezésében készült el a 237 éves barokk templom restaurálása a partiumi településen.

Hirdetés

Az 1769 és 1779 között épült, az utóbbi évekre jelentősen leromlott nagykárolyi nagytemplom két hullámban újult meg: 2013-14-ben a tornyának és a szentélyét körülvevő épületrészt restaurálták. A következő szakasz tavaly nyáron kezdődött, ennek során a templomhajót tette rendbe a kivitelező Tarr & Tarr Kft.

A második felújításai hullám a tetőszerkezet javítása mellett a homlokzatra, az elkorhadt faszerkezetekre, a szobrokra irányult. A legnagyobb kihívást az épület ablakai körüli díszek restaurálása jelentette – derült ki a szatmári Friss Újság cikkéből.

fotók: mti

A beruházás nagy részét a magyar állam fedezte, mely a Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül 60 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

A kivitelező Tarr & Tarr Kft. egy 1992-ben létrejött erdélyi magyar építőipari cégcsoport tagja. A Tarr-csoport székhelye a Nagykárolyhoz hasonlóan Szatmár megyei Sárközön van, kavicskitermelés és betongyártás mellett magasépítéssel is foglalkozik.

 

Mi épül?építőipari cégektemplomfelújítás

Hírlevél

Hirdetés