2024.03.29, Péntek
Fontos balatoni vasútállomást újított fel a ZÁÉV
(kép: orientpress.hu)

Fontos balatoni vasútállomást újított fel a ZÁÉV

orientpress.hu

2016.09.16. 10:28 - Hegedűs Gergely

Balatonszentgyörgyön a 121 éves állomásépület és a környezete is teljesen megújult, az utastereket és a munkakörülményeket egyaránt rendbe téve.

Hirdetés

Átadták a balatonszentgyörgyi vasútállomás felújított épületét. Az 1895-ben épült, a Balaton egyik legszebb vasútállomásaként számon tartott épület rekonstrukciója tavasszal indult.

 

Az utaskiszolgálás és a munkakörülmények is nagyot léptek előre

A 615 millió forintos beruházásban a ZÁÉV újjáépítette az állomás főépületének oldalszárnyait, a perontetőt az eredeti állapotába visszaállította, az épületen még fellelhető kiegészítő szerkezeteket (nyílászárókat, spalettákat) újragyártotta.

A beruházás tartalmazta a főépület mellett álló úgynevezett laktanyaépület komplex felújítását. Ennek eredményeként a projekt végén ide kerültek az állomás területén eddig szétszórt kisebb, rossz állapotú épületekben elhelyezett szakszolgálati munkahelyek. Itt teljes tető és homlokzat felújítás, bontások, födémcserék, komplett épületgépészeti cserék történtek.

A laktanyának köszönhetően felszabaduló épületek lebontásával rendezték a teljes környezetet: a tereprendezés során zöldfelületeket, gépkocsiparkolót és kerékpártárolót alakított ki ZÁÉV. Emellett út- és járdaburkolat csere zajlott, új buszmegálló létesült, valamint utastájékoztató és infokommunikációs rendszerek, térfigyelő és biztonsági kamerarendszerek épültek ki.

 

Észak-déli és kelet-nyugati vonalak csomópontja újult meg

A szentgyörgyi állomás fontos csomópontot működtet, miután itt találkozik a Horvátország felé vezető Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa, illetve a Balaton északi és déli partját összekötő Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk vonal. A rekonstrukciós munkálatokat a vasútüzem zavartalan fenntartása mellett kellett elvégeznie a ZÁÉV-nek.

A vasútállomás döntő részt uniós forrásból, összesen közel 615 millió forintból újult meg. A MÁV több mint 100 millió forinttal járult hozzá a kivitelezés költségeihez.

Mi épül?vasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés