2024.03.28, Csütörtök
Többszázezer négyzetméteres ingatlanfejlesztés indul Budapesten

Többszázezer négyzetméteres ingatlanfejlesztés indul Budapesten

MTI

2016.09.05. 15:50 - Hegedűs Gergely

Jelentős méretű új üzleti negyed épül a főváros XIII. kerületében, ahová a Brexit miatt új központot kereső pénzügyi cégeket szeretnék becsalogatni.

Hirdetés

A Pallas Athéné Alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. megvásárolta a Váci út 160-168. szám alatt található, három telekből álló területet, 55,2 millió euróért (17,1 milliárd forintért).

 

Új közterek és lakások is épülnek

A Váci út, a Rákos-patak, a Cserhalom utca és a Csavargyár utca által határolt, mintegy 7 és fél hektáros telken a több mint 200 ezer négyzetméteres területből 150 ezer négyzetmétert iroda építésére használják. Emellett üzletek, szolgáltatói bázisok, lakások, új közterek és parkok is helyet kapnak majd.

A projekt sajtótájékoztatóján Fekete Zoltán, az Optima Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a fejlesztéssel Budapest is vonzó pénzügyi központtá válhat. Azt szeretnék elérni, hogy olyan pénzügyi profilú cégek helyezzék át székhelyüket ide, amelyek a Brexit hatására új európai központot keresnek.

 

Egyedülálló üzleti és pénzügyi központ jöhet létre

„A korábban többek között a Reno cipőboltnak is helyet adó területen Magyarországon és a közép- és kelet-európai régióban is egyedülálló üzleti és pénzügyi központot kívánunk felépíteni, a tervek szerint a következő három évben - emelte ki Fekete Zoltán.

A vezérigazgató elmondta: még nem lehet megmondani, hogy lesz-e közbeszerzési eljárás az ingatlanfejlesztés során, mivel még folyik a tervezés. Kiemelte, minden lépést egyeztetnek a közbeszerzési hatósággal.

 

Állampapírok helyett ingatlanokba kerül a pénz

Fekete Zoltán rámutatott: az újabb ingatlanvásárlás része annak a folyamatnak, melynek során az Optima Az MNB által létrehozott Pallas Athéné Alapítványok vagyonának egyre nagyobb részét helyezi át állampapírokból ingatlanokba, az Európai Központi Bank észrevételeivel összhangban. Ennek alapján az alapítványok állampapír-állománya az eredeti több mint 200 milliárdról 155,27 milliárd forintra csökkent, ezzel szemben az ingatlanoké 6,8 milliárdról 70,78 milliárdra nőtt. Emellett az alapítványok most 20,7 milliárdot tartanak bankbetétben és 21 milliárd forintot őriznek vállalati kötvényekben.     

Fekete Zoltán szerint a piaci lehetőségek függvényében állampapír-állományukból további összegeket csoportosíthatnak át ingatlanokba, ennek mértéke korábbi közlés szerint az induló állomány felét, azaz összességében több mint 100 milliárdot tehet ki. Emellett az alapítványok banki finanszírozást is igénybe vesznek, vehetnek az ingatlanvételekhez.     

 

A finanszírozásba új befektetők is beszállnak

A vezérigazgató kérdésekre elmondta: a korábban megvásárolt, Széll Kálmán téri Buda Palota és a mostani fejlesztésekhez összesen 120-130 millió eurós hitelt vehetnek fel, piaci alapon. A finananszírozó konzorciumban olyan bankok is részt vehetnek majd, amelyek eddig még nem tevékenykedtek Magyarországon.

Fekete Zoltán arról is szólt, hogy a projektek finanszírozásába magántőke-befektetők is beszállhatnak, a beruházások iránt ugyanis nyugat-európai és ázsiai ingatlanalapok is érdeklődnek.    

 

Kiemelt célok: szakemberképzés és önfenntartó működés

Fekete Zoltán elmondta, az ország regionális pénzügyi központtá válásának egyik feltétele a megfelelő pénzügyi szakemberképzés, amely az alapítványok kiemelt célja. Magyarország már most is regionális központnak tekinthető a számviteli szolgáltatások területén, az alapítványok azért dolgoznak, hogy a világszínvonalú pénzügyi képzés révén Magyarország vezető szerephez jusson a pénzügyi szolgáltatások terén.    

Fekete Zoltán rámutatott: az alapítványok vásárlásainak elsődleges célja az alapítványi vagyon magasabb hozam mellett történő befektetése, mivel az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Az alapítványok kizárólag ezen befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így tevékenységük hosszú évtizedeken át önfenntartó lesz.    

Az Optima vezérigazgatója június 16-án közölte: akkor az MNB által létrehozott alapítványok négy ingatlant vettek, hármat Budapesten, egyet Debrecenben, az ingatlanokért együttesen 25,2 milliárd forintot fizetnek ki. Az akkori vétellel, az ingatlanvásárlásokkal az alapítványi vagyonból 25,2 milliárd forintnyi vagyon kerül át ingatlanbefektetésekbe, míg az alapítványok állampapír-állománya mintegy 175 milliárd forintra csökkent.

Mi épül?ingatlanfejlesztésiroda

Hírlevél

Hirdetés