2024.06.17, Hétfő
Új iskolával oldja meg Budakalász a helyhiányt
(illusztráció)

Új iskolával oldja meg Budakalász a helyhiányt

budakalasz.hu

2016.10.14. 12:24 - Antal Zsófia

Megállapodás zárta a jogi vitát az állammal, így 2 milliárd forintból fejlődhet Budakalász, új iskola váltja ki a konténertantermeket.

Hirdetés

Budakalász hivatalos közösségi oldala beszámolt a városban épülő új iskola részleteiről, mely mintegy 1,4 milliárdos beruházásban 16 tanteremmel épül meg. A Budakalászi Hírmondó korábbi számából kiderült, a városban az utóbbi évek során több osztály szorult ki az iskolaépületekből és volt kénytelen telepített konténerosztályokban tanulni. A probléma kezelésére most az állammal kötött megállapodás ad lehetőséget.
 

Per helyett új iskola

Budakalász a Megyeri-híd építésekor ígéretet kapott az államtól, hogy elkerülőutat építenek a forgalmi terhelés csökkentésére. Mivel ez nem valósult meg, megállapodást kötöttek a kompenzációról, melyet később némileg módosítottak. Ennek értelmében évi 250 millió forintos közlekedési beruházást végez az állam az elkerülőút elkészültéig a város területén. Miután azonban a vállalásnak csak egy része valósult meg, Budakalász pert indított.

A tárgyalások, egyeztetések során lehetőség nyílt a peren kívüli megegyezésre, melyben meg tudtak állapodni a felek: Budakalász 2 milliárd forintot kap a kormánytól, a város pedig elállt a pertől.


Az elkerülő egy rövidebb szakasza is megépül

Az összeg jelentős részéből, mintegy 1,4 milliárdból egy 16 tantermes új iskolát épít a Klisovác utcában, önkormányzati tulajdonú telken, a fennmaradó összegből pedig városfejlesztési beruházásokat végez.

A tervek szerint az új intézmény 2018 szeptemberére készülhet el, emellett pedig az elkerülőút egy rövidebb szakaszát is megépíti az állam. A fejlesztésekről Rogán László polgármester és Ercsényi Tiborné alpolgármester az alábbi videókban számoltak be:

iskolaépítésMi épül?Budakalász

Hírlevél

Hirdetés