2021.04.19, Hétfő
Ingyenes sportpályák épülnek Buda szívében

Ingyenes sportpályák épülnek Buda szívében

mti, magyarepitok.hu

2016.10.08. 10:59 - Hegedűs Gergely

Többek közt játszótér, szabadtéri pályák, futókör is épül a Déli pályaudvar nem használt területére, amit gyalogos átkelőkkel, mélygarázsokkal és zajvédő falakkal is fejlesztenek a nyilvánosságra hozott tervek szerint.

Hirdetés

A Testnevelési Egyetem (TE) fejlesztéséért is felelős miniszteri biztos ismertette a Déli pályaudvar területén tervezett, korábban már bejelentett sportberuházások részleteit az MTI-nek. Gyetvai Árpád, elmondta a pályaudvar nem használt, Avar, Győző és Mészáros utca által határolt területén négy sínpár biztosítja majd a vasúti forgalmat az Avar utca mellett.

Így néz ki most az érintett terület - fotók: magyarepitok.hu


A többi területen az egyetem fejlesztései valósulnak meg. Mivel az alagútban jelenleg csak két sínpár látja el a déli pályaudvar kapcsolatát, ezzel a megoldással tartalék vágányok is rendelkezésre állnak.

 

Nemcsak jégpálya és teniszpálya épül

A fejlesztés egyik részeként a TE által üzemeltetett sportlétesítmények épülnek meg az Avar utcához közelebbi részen, a sínek mentén. Itt egyebek mellett jégcsarnok és fedett teniszpálya jön létre. Ezekről Mocsai Lajos korábbi nyilatkozatát megerősítve elmondta, hogy a közönség számára is hozzáférhetőek lesznek.

A beruházás másik része a Mészáros utca felőli oldalt érinti, ahol többek között extrémsportpályát, játszóteret, futókört és további szabadtéri pályákat alakítanak ki. Ezeket a lakosság ingyenesen igénybe veheti majd.

 

Zajvédő fal és fontos átkelők a sínek fölött

Gyetvai Árpád tájékoztatása szerint a megmaradó négy sínpár fölött gyalogos hidakat, rámpákat, lépcsőket építenek, ezzel javítva a XII. és az I. kerület naphegyi városrészeinek gyalogos összeköttetését. Ez azért lenne jelentős, mert jelenleg csak a Hegyalja úton vagy a Győző utcai hídon lehet átkelni a sínek fölött, az I. és a XII. kerület között ezen a környéken.

A fejlesztés részeként mélygarázsok is épülnének, valamint kialakíthatnak buszparkoló mélygarázst is. A megmaradó sínek mellé zajvédő falat húznak fel, a területet mentesítik többi között az olajszennyeződéstől.    

 

Két év múlva kezdődhet a kivitelezés

A kormánybiztos közölte, készül a végleges terv és a megvalósíthatósági tanulmánya, amely figyelembe veszi az érintett kerületek és a vasúttársaság észrevételeit. A végleges terveket nyílt uniós közbeszerzési eljárásban, a kormány döntésének megfelelően, valamint a szükséges lakossági és szakmai egyeztetések után várhatóan 2018 első felében alakítják ki. A beruházást a tervek szerint 2018 és 2022 között valósítják meg.

Lázár János Miniszterelnökséget irányító miniszter szeptemberben jelentette be, hogy sportpályák épülhetnek a Déli pályaudvar területén. Ahogy azt korábban is megírtuk, az érintett területen jelenleg használaton kívüli kocsijavító és tervezőintézet van, továbbá szintén használaton kívüli raktárak és mosóvágányok.

Galéria

Mi épül?sportberuházások

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés