2024.03.29, Péntek
Csaknem 30 milliárd forint jut a Modern városok fejlesztésekre Nyíregyházán
panoramio.com

Csaknem 30 milliárd forint jut a Modern városok fejlesztésekre Nyíregyházán

MTI

2016.12.15. 15:41 - Antal Zsófia

A kormány ötmilliárd forint fejlesztési többletforrást biztosít a városnak, az önkormányzat közgyűlése pedig csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy az összeget a Modern városok programban szereplő projektek kiegészítő beruházásaira használják fel.

Hirdetés

Kovács Ferenc polgármester a testület elé került előterjesztésben kiemelte: a többletforrás az integrált területi program korábban jóváhagyott 24,63 milliárd forint összegű fejlesztési keretén felül áll a város rendelkezésére a 2020-ig tartó beruházási időszakban.

A közgyűlés határozata szerint a plusz ötmilliárd forintot a Sóstói Múzeumfalu, a szabadtéri színpad, az állatpark, valamint a közlekedési csomópontok fejlesztésére fordítják, ezt a helyi képviselők egyhangúlag szavazták meg.

  • A gyógyhellyé nyilvánított Sóstógyógyfürdőn lévő skanzenben 1,5 milliárd forintból a turisztikai attrakciókat fejlesztik, illetve az oda látogatók kiszolgálását javítják.
  • A szintén Sóstógyógyfürdőn lévő állatparkban indiai házat és afrikai madárröpdét alakítanak ki, 900 millió forintból. Az indiai házban az ázsiai földrészen élő rinocérosznak alakítanak ki dzsungelszerű élőhelyet, valamint az ország legnagyobb afrikai panorámáját hozzák létre a kontinens madárvilágának bemutatására.
  • A városközpontban lévő szabadtéri színpad teljes rekonstrukciójára 1,098 milliárd forintot költenek, illetve új eszközöket vásárolnak a kulturális létesítménybe.
  • A Nyíregyháza és Polgár közötti 36-os főúton a Derkovits utcai közlekedési csomópontot fejlesztik, a kapcsolódó utak korszerűsítésével együtt, 600 millió forintból.
  • A munkaerő mobilitását ösztönző közlekedésfejlesztési beruházást végeznek további, jelenleg balesetveszélyes útkereszteződésekben is, összesen 900 millió forintot fordítanak erre.

Az integrált területi program 24,63 milliárd forintos fejlesztési keretének nagy részét - mint arról az önkormányzati közgyűlés már korábban határozott - Nyíregyháza gazdaságfejlesztésre és gazdaságélénkítésre, továbbá a munkába állást segítő intézmények tevékenységének és azok szolgáltatásainak a javítására költi, a tervek szerint ezekre a célokra mintegy 9 milliárd forintot használ majd fel a település. A többi pénzt városfejlesztésre, a településrészek rehabilitációjára, a közszolgáltatás korszerűsítésére és helyi társadalmi célú programok megvalósítására fordítják.

Mi épül?NyíregyházaModern városok program

Hírlevél

Hirdetés