2024.05.23, Csütörtök
KPMG: sorban nyílnak majd a szállodák a következő két évben
worldpropertyjournal.com

KPMG: sorban nyílnak majd a szállodák a következő két évben

MTI

2016.12.28. 13:18 - Antal Zsófia

Mivel hazánkban a vendégéjszakák száma 6 éve folyamatosan nő, új hotelszobákra van szükség, de az itt rendezendő sport világversenyek is az új férőhelyek létesítését sürgetik.

Hirdetés

A következő két évben mintegy kétezer szobával bővül a szállodai kapacitás Magyarországon. Ez négyezer új szállodai ágyat jelent, vagyis Magyarország és főleg Budapest készül a következő évek turisztikai kihívásaira – derül ki a KPMG  legfrissebb elemzéséből.

A tanácsadó cég szerint a bővülés egyik oka, hogy Magyarország a következő években több sportágban rendez nagy világversenyeket, és elkészülhet az új, ötezer férőhelyes budapesti konferenciaközpont is, de az ezek nélkül számolt trendek is további növekedést vetítenek előre.

A 2017-ben és 2018-ban induló beruházások között Budapesten többségbe kerülnek a nagy, 100-150-200 szobás szállodák, amelyek között számos ötcsillagos is szerepel. Míg az elmúlt két évben mindössze egy ötcsillagos szállodát adtak át, addig a következő két év fejlesztései között a fővárosban hat, vidéken pedig egy szálloda nyílik meg összesen csaknem 900 ötcsillagos szobával - hívta fel a figyelmet a minőségi változásra Bálint Gergely, a KPMG ingatlan-, szabadidős és turizmusfejlesztési csoportjának menedzsere.

 

Az évek óta töretlen forgalomnövekedés kapacitásbővítést sürget

Bálint Gergely kitért arra, hogy közel hat éve rendületlenül nő a vendégéjszakák száma Magyarországon. A 2009-es mélyponthoz képest 2015-ig 7,1 millióval nőtt a vendégéjszakák száma, ez nagyjából fele-fele arányban bel- és külföldi turisták között oszlik meg. Bár még nincs vége az évnek, az eddigi adatok alapján úgy tűnik: a tavalyi, rekordot jelentő 26 millió vendégéjszakát az idén egymillióval sikerül túllépni.

A főszezonban a kiemelt turisztikai központokban, így Budapesten és a Balaton keleti medencéjében a szobakihasználtság egész évben 80 százalék feletti, a fővárosi 4 csillagos hotelekben pedig még szeptemberben is 90 százalék feletti volt. A nagy foglaltság a KPMG szerint már kapacitásproblémát jelent, ami elkedvetlenítheti a magyarországi kiruccanást vagy belföldi utazást tervező turistákat.

Mivel azonban évek óta pezseg a hotelpiac, egyre több szállodaipari beruházás indul Magyarországon - mondta a KPMG szakértője. A szállodaszövetség adatai szerint 2015-ben országos szinten 22 új hotel nyílt meg 944 szobával. Ezekből vidéken 18 szálloda nyílt 689 szobával, míg Budapesten 4 szálloda 255 szobával. 2016 első kilenc hónapjában összesen 14 szálloda nyílt meg 866 szobával. Ebből Budapesten található 3 hotel 136 szobával, vidéken pedig 11 összesen 730 szobával. Tavaly és idén is főleg kisebb kapacitású szállodák nyíltak, így nem meglepő, hogy a következő években egyre nagyobb szállodák nyílnak majd Magyarországon.

Mi épül?szállodaberuházásturizmus

Hírlevél

Hirdetés