2024.05.25, Szombat
A reformáció emlékévére a budapesti Bibliamúzeum is új köntöst kapott
MTI

A reformáció emlékévére a budapesti Bibliamúzeum is új köntöst kapott

MTI

2017.01.19. 16:48 - Antal Zsófia

A Szentírás világát bemutató, 200 millió forintból megújult és kibővített múzeumot csütörtökön adták át. A munkálatokat a Dunamelléki Református Egyházkerület finanszírozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

Hirdetés

A Ráday utcában található, Közép-Európában egyedülálló múzeum korábbi formájában 23 évig működött az egyházkerület budapesti székházában. A 2011-es bezárás óta kibővítették, a romos pincét és kazánhelyiségét korszerű kiállítótérré építették át. A megújult múzeum mintegy 300 négyzetméteren várja a Biblia iránt érdeklődő közönséget.

A korszerű technológiával és értékes műtárgyakkal felszerelt állandó kiállítás Magyarországon egyedülálló különlegességeket mutat meg a látogatóknak. A kiállítási tárgyak között szerepelnek régészeti elemek Izraelből, a Szépművészeti Múzeum és a Budapest Történeti Múzeum anyagából, valamint Berlinből is.

A 21. század igényeihez igazodó, jelenleg ingyenesen megtekinthető interaktív tárlat a teremtéstörténettől kezdve az Újszövetségen keresztül vezet el az első keresztény közösségek megalakulásáig. A különböző állomások érzékeltetik azt a kortörténeti hátteret, amelyben a Biblia szereplői éltek. A látogatók egyebek mellett saját kezűleg építhetik fel Noé bárkáját, maketten ismerhetik meg Heródes templomát, a Szentírást érintő kvízkérdéseket válaszolhatnak meg, valamint filmen nézhetik meg egy Jézus korabeli hajó feltárásának történetét is.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a felújított és kibővített Bibliamúzeum avatásán a Ráday utcában 2017. január 19-én. (fotó: MTI)

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hangsúlyozta: a múzeum célja egyrészt megmutatni a Bibliát, másrészt odasegíteni a közönséget ahhoz, hogy megláthassák, mit mutat meg maga a Szentírás. „Az elmúlt 200-300 évben sokan mondták, hogy a Biblia elavult könyv, amelynek hamarosan kizárólag a múzeumban lesz a helye. A Szentírás azonban nem elavult, hanem a legmodernebb könyv, Isten élő igéje és üzenete, amely a mi valóságunkban játszódik” – vélte a püspök, aki szerint a megújult Bibliamúzeum megnyitásával az egyházkerület méltó emléket állít a reformáció 500. évfordulójának.

Mi épül?turizmusmúzeum

Hírlevél

Hirdetés