2024.06.18, Kedd
Kóser baromfi vágóhíd épül egy hátrányhos helyzetű csongrádi községben
jewishjournal.com

Kóser baromfi vágóhíd épül egy hátrányhos helyzetű csongrádi községben

MTI

2017.01.21. 16:25 - Antal Zsófia

Exportra és hazai fogyasztásra is állít majd elő liba termékeket Csengele új üzeme, amely 260 munkahelyet teremt.

Hirdetés

Zöldmezős beruházással, mintegy 2,8 milliárd forintból kóser vágóhíd és baromfi-feldolgozó épül a Csongrád megyei Csengelén – tájékoztatott Nógrádi Bálint, a Quality Poultry Baromfifeldolgozó és Kereskedelmi Kft. (QP Kft.) ügyvezetője. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) többségi tulajdonában lévő, 2014-ben alapított QP Kft. beruházásának első szakaszához a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 1,75 milliárd forintnyi hitelt nyújt.

Az üzemben kóser libamáj és hízott liba termékek készülnek majd, elsősorban külpiacokra, de cél a hazai kereslet kiszolgálása is. A friss és fagyasztott baromfi termékeket az Európai Unióba és Izraelbe exportálják, a későbbi tervek között pedig szerepel a tengerentúli piacon való megjelenés is. A hátrányos helyzetű település egykori konzervgyárának területén épülő üzem első fázisa - amely kivitelezése január végére fejeződik be - száz új munkahelyet teremt.

A beruházás folytatásaként 700-800 millió forintból egy feldolgozó üzemet alakítanak ki 2018-ra, amely szélesíti a termékskálát és lehetővé teszi magasabb hozzáadott értékű árucikkek előállítását. A kormány döntése alapján ennek elkészültével legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő állami támogatást kaphat a fejlesztés. Az országos átlagot meghaladó munkanélküliséggel küzdő Csengelén a projekt egésze 260 új állás létrehozását biztosítja.

 

Újra előtérbe kerülhet a libatenyésztés

A kóser vágóhídon a tervek szerint napi 2400 hízott libát dolgoznak majd fel, ennek köszönhetően 15 százalékkal nőhet az utóbbi években csökkenő, egyébként komoly hagyományokkal rendelkező hízott liba hazai tenyésztése. Az üzemben feldolgozott baromfit a régióból - elsősorban Csongrád és Bács-Kiskun megyéből - vásárolják majd.

Jászberény után a világon a második olyan üzem lesz a csengelei, melynek kifejezetten a kóser libamáj és hízott liba termékek jelentik a fő profilját. Az üzemben a kóserségi előírásokat maximálisan betartják, így a baromfitenyésztés és feldolgozás lépései a lehető legkíméletesebb módszerekkel történnek - tudatta az ügyvezető.

munkahelyekMi épül?üzemépítésélelmiszeriparzöldmezős beruházáshitelCsengele

Hírlevél

Hirdetés