2024.02.27, Kedd
Nagyszabású üzembővítést hajt végre egy szentesi baromfifeldolgozó
google.com

Nagyszabású üzembővítést hajt végre egy szentesi baromfifeldolgozó

MTI

2017.01.13. 10:13 - Antal Zsófia

A több mint 5 milliárd forint értékű beruházás 3 ezer tonnával növeli majd a cég exportját, és 120 új munkahelyet teremt.

Hirdetés

A Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő kormánytámogatást kap az export bővítését szolgáló, mintegy 5,1 milliárd forint értékű új beruházásának megvalósításához - jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter a külgazdasági és külügyminiszter.

A szentesi Hungeritnél felépül többek között egy feldolgozó üzem, egy biológiai szennyvíztisztító, továbbá új gépeket, berendezéseket szereznek be. A beruházás eredményeként 5 millióval több szárnyast tudnak levágni, a jelenlegi 6 ezerrel szemben 9 ezer tonna exportra szánt panírozott terméket állítanak majd elő, és 120 új munkahely jön létre a cégnél.

 

A fejlesztés ellensúlyozhatja az orosz embargót és a madárinfluenzát

Magyar József, a Hungerit Zrt. igazgatóságáénak elnöke elmondta: a társaság az előzetes adatok szerint mintegy 47 milliárd forintos árbevételt ért el a múlt évben. Ez 3,5 milliárd forinttal több a 2015-ösnél. A Hungerit árbevételének 55 százaléka származik az exportból, míg 45 százalékát adja a belföldi értékesítés. A társaság tervei között az szerepel, hogy az export árbevételt 60-65 százalékra növelik, míg a belföldi eladások aránya 35-40 százalékra csökken. Ezt szolgálja a mostani beruházás is.

A Hungerit termelése jelentős mértékben megsínylette az orosz embargót. Mintegy 1500 tonna áru esett ki a piacról, a kár pedig 4 millió euró, mintegy 1,2 milliárd forint. A madárinfluenza szintén negatívan érinti a társaság termelését. Ennek nagyságát most még becsülni sem lehet, de a kár súlyát az mutatja leginkább, hogy a cégnél lesznek olyan hetek, amikor várhatóan mintegy 600-700 embernek csak állásidőt tud fizetni a Hungerit, elküldeni azonban senkit sem akarnak - közölte Magyar József.

munkahelyekMi épül?élelmiszeriparüzemfejlesztésSzentes

Hírlevél

Hirdetés