2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Ezzel a tervpályázattal indul az MTA közel tízmilliárdos innovációs projektje

Ezzel a tervpályázattal indul az MTA közel tízmilliárdos innovációs projektje

magyarepitok.hu

2017.04.21. 10:14 - Hegedűs Gergely

A martonvásári beruházás által többek közt a klímaváltozás miatt szükségessé vált agrárkutatások valósulhatnak meg a jövőben.

Hirdetés

Kiírták a tervpályázatot az Magyar Tudományos Akadémia martonvásári Agrártudományi Kutatóközpontjában épülő kutatási tömbre. A projekt az első lépése lesz a martonvásári kastélyparkban fekvő központban létrejövő Agrár-Innovációs Centrumnak.

A fejlesztésben fenotipizáló, képalkotó, metabolomikai, proteomikai, genomikai és bioinformatikai platform jön létre, valamint laboratóriumok, kutatószobák épülnek. A tervezendő épület több intézményi osztály számára biztosít kutatóhelyet: a Mezőgazdasági Intézet Génmegőrzési Osztálya, és a Növényi Sejtbiológiai Osztálya (NSO)-, a Növényvédelmi Intézet öt osztálya-, és a Talajtani és Agrokémiai Intézet négy osztálya kap új otthont.


Egy helyre kerülnek az intézetek

Az MTA korábbi közleményében az összesen 9,8 milliárd forintos beruházást így részletezte:

  • megtörténik egy 3 milliárd forintos infrastruktúra-megújítás, ami lehetővé teszi a növények alkalmazkodóképességének tanulmányozását;
  • felépül egy mezőgazdasági ipari park;
  • egy látogatóközpont;
  • valamint megtörténik a Brunszvik-kert felújítása.

A beruházásnak köszönhetően egy telephelyre, a martonvásári kastélyparkba kerülnek az MTA agrárkutató intézetei.


Célkeresztben az extrém környezeti hatások

Az új Agrár-Innovációs Centrumban egyebek mellett a klímaváltozás miatt szükségessé vált kutatásokat végeznek. Így például az időjárás változásainak ellenállóbb vagy az extrém körülményekhez jobban alkalmazkodó növényeket nemesítenek, valamint a klímaváltozás nyomán Magyarországon újonnan megjelent kórokozófajokat is vizsgálnak.

A beruházással a növények alkalmazkodóképessége egészen a sejt- és molekuláris szintekig vizsgálhatóvá válik, akárcsak a növények extrém környezeti hatásokra adott anyagcsere-, illetve génaktivációs válaszai.

Az interaktív kiállítást is magában foglaló látogatóközpont az agrártudományi kutatásokat mutatja majd be közérthetően minden korosztály számára, az érdeklődők megismerhetik a tudományos vizsgálatok módszereit és legújabb eredményeit.

Mi épül?Martonvásárinnovációkutatás-fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés