2024.04.16, Kedd
Nyolcvan Komárom-Esztergom megyei pályázat nyert TOP támogatást
hu.worldmapz.com

Nyolcvan Komárom-Esztergom megyei pályázat nyert TOP támogatást

MTI

2017.04.13. 10:39 - Antal Zsófia

Az összesen 12,7 milliárd forintot elnyert projektek közel 50 önkormányzatot érintenek - többek között ipari, oktatási és sportfejlesztések is megvalósulnak. Az év során még több mint 13 milliárd forint további támogatás odaítéléséről születhet döntés a megyében.

Hirdetés

Komárom-Esztergom megyében kihirdették a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) az idén támogatott helyi pályázatok első körét, amelyek összesített értéke 12,7 milliárd forint. Az ennek kapcsán szerdán, Tatabányán tartott sajtótájékoztatón Völner Pál megyei fejlesztési biztos elmondta, hogy az előző évi 11 projekt után most újabb 80 pályázat részesült pozitív elbírálásban. A nyertes pályázatok 49 önkormányzatot és öt egyéb szervezetet érintenek.

A támogatásoknak köszönhetően iparterületeket alakítanak ki, barnamezős területeket fejlesztenek, a megye több településén bölcsődék és óvodák újulnak meg, illetve épülnek. Emellett elvégzik iskolák, óvodák, polgármesteri hivatalok, sportlétesítmények és könyvtárak épületenergetikai korszerűsítését, valamint fejlesztik az egészségügyi és a szociális alapellátást - ismertette Popovics György (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke.

A közgyűlés elnöke szólt arról is, hogy az elsőkörös pályázatok közül még további 40 támogatási kérelemről születik döntés a következő hónapban, ezek támogatási igénye meghaladja az 5 milliárd forintot. Március végén a 2017-es TOP-os pályázatok is megjelentek, a kiírások révén több mint 8,1 milliárd forint támogatás juthat a településeknek turisztikai, közlekedési, vízrendezési és energetikai projektekre, valamint a helyi identitás és kohézió erősítésére. A TOP forrásaiból a megye így összesen mintegy 26 milliárd forintos támogatást használhat fel.

 

A térség számára ezek a kiemelten fontos projektek

Czunyiné Bertalan Judit, Komárom térségének fideszes országgyűlési képviselője, Bencsik János, Tata és Tatabánya térségének fideszes országgyűlési képviselője és Völner Pál a beruházások közül a következőket említették kiemelt helyen a sajtótájékoztatón:

  • a Komárom melletti római város, Brigetio régészeti lelőhelyeinek feltárása és bemutatása,

     

    A tatai Kőfaragóház (kép: tata.hu)
  • az oroszlányi bányászati múzeum fejlesztése,
  • a kisbéri ipari park 600 millió forintos fejlesztése,
  • a Tatabánya ipari parkjába tervezett kerékpárút építése,
  • Esztergom belvárosának félmilliárd forintos fejlesztése,
  • a tatai termelői piac kialakítása,
  • az új vértesszőlősi bölcsőde építése,
  • a tatai Kőfaragóház kézműves és ökoturisztikai centrumként való hasznosítása.

 

 

Az esztergomi térség számos pályázatát a második fordulóban bírálják el, például a Dobó gimnázium fejlesztését.

Mi épül?Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)TatabányaEsztergomKomárom

Hírlevél

Hirdetés