2024.03.29, Péntek
A Penta kivitelezésében újul meg Rákoscsaba centruma
rakosmente.hu

A Penta kivitelezésében újul meg Rákoscsaba centruma

rakosvidek.hu, budapestdialog.hu, kozbeszerzes.hu

2017.04.10. 12:00 - Hegedűs Gergely

A téren többek közt zenepavilon épül, és egy egyedi irodalmi és zenei wifi-könyvtár is elérhető lesz.

Hirdetés

A 228,7 millió forintos projekthez a TÉR_KÖZ pályázati rendszerén keresztül 158 millió forintos támogatást nyert el Rákosmente Önkormányzata a Főpolgármesteri Hivataltól. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázaton a Penta Általános Építőipari Kft. nyert.

A fejlesztés keretében a XVII. kerület legrégebbi része újul meg. A Csaba Házzal szemben az egykori piactér területén díszburkolat épül, és új zöldfelületeket létesítenek. A tér közepére egy zenepavilont építenek, mellette egy játszótér kerül kialakításra, ahol Weöres Sándor verseinek klasszikus szereplői elevenedek majd meg a fajátékokon.

A téren egy egyedi irodalmi és zenei wifi-könyvtár is elérhető lesz, ahol a kultúra iránt érdeklődők díjmentesen hozzáférhetnek majd az aktuálisan elérhető, letölthető tartalmakhoz.

Saját forrásból parkolót és sétányt is létesít majd az önkormányzat, a Csaba vezér tér mellett pedig létrejön egy pihenőpark is, ahol helyet kap Jókai Mór és Laborfalvi Róza emlékfala. Az író és felesége a közeli római katolikus templomban esküdtek.

A Csaba vezér téren visszaállítják az eredetileg ott álló Trianon-emlékművet is, amit 1946-ban Kossuth-szoborrá alakított át Rákoscsaba község előljárósága annak érdekében, hogy a kommunista hatalom ne tudja szovjetizálni azt. A helyiek szerint ez a cselekedet a rákoscsabai elődök bátorságát és hazaszeretét jelképezte, míg a Budapest Galéria szerint a szobor kordokumentum.

Penta Általános Építőipari Kft.Mi épül?közterekközparkRákosmenteRákoscsaba

Hírlevél

Hirdetés