2024.04.16, Kedd
Új hűtőház építésével célozta meg az osztrák piacot az Alba Fructus
(fotó: mti)

Új hűtőház építésével célozta meg az osztrák piacot az Alba Fructus

mti

2017.06.21. 08:36 - Hegedűs Gergely

Az 1,6 milliárdos beruházás után 15-20 százalékos árbevétel-növekedést vár a 30 gyümölcstermelőt tömörítő szövetkezet.

Hirdetés

Átadták az 1,6 milliárd forintból épült új hűtőházat kedden a Fejér megyei Iváncsán. A helyi termelő- és értékesítő szövetkezet beruházásához a magyar kormány 75 százalékos, vagyis 1,2 milliárd forintos támogatást nyújtott.

Az Alba Fructus Kft. új létesítményében képesek hűteni, tárolni, osztályozni, különválogatni és csomagolni a beérkező gyümölcsöket (cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack és alma), többségében automatizált gépsorokon, így egész évben üzemelni tud a hűtőház. A tervek szerint a csomagolt gyümölcsök nagy részét exportálnák elsősorban Ausztriába, később Németországba, Lengyelországba és a skandináv országokba.


Nem a piacszerzés a kihívás, hanem a megfelelő gyümölcs megtermelése

A szövetkezetnek összesen 30 gyümölcstermelő tagja van, együtt közel 400 hektárnyi gyümölcsöskertben termelnek, jelentős részben Fejér megyében. A beruházással a cég 15-20 új munkahelyet hozott létre. A cég gyümölcslé- és lekvár-előállító üzemmel is rendelkezik Sárszentágotán, ahol 10-12 főt foglalkoztatnak.

Kelemen Péter, a létesítmény tulajdonosa, az Alba Fructus Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, számukra nem a piaci lehetőség megtalálása a kihívás, hanem a megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagok megtermelése. A társaság tavalyi árbevétele közel 400 millió forint volt, idén 15-20 százalékos növekedést céloztak meg.


Meg kellene fékezni a feketekereskedelmet

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára avatóbeszédében úgy fogalmazott, az új hűtőház kiváló példája a termelők, a feldolgozók és a kereskedők közötti összefogásnak. A politikus örömének adott hangot amiatt, hogy az ágazatban a beruházási kedv töretlen, az első negyedévben közel 50 százalékos növekedést mértek. Hozzátette: az élelmiszergazdasági beruházások esetében is hamarosan hasonló számok lesznek, amint a vidékfejlesztési programok pályázatain nyerteseket hirdetnek. Jelezte, hogy a 160-170 milliárdos Élip pályázataira összesen 270 milliárd forintnyi igény érkezett be.    

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke előadásában rámutatott, hogy hazánkban a megművelt területek 5 százalékán folyik kertészeti termelés, miközben a megtermelt termények húsz százalékát a kertészeti termények adják. Megemlítette, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatban is szükség lenne az áfa csökkentésére, mert a feketekereskedelem ebben a szegmensben a becslések szerint a 30, de akár az 50 százalékot is meghaladhatja. Elkötelezettek az áfa öt százalékra csökkentésében, ezért a közeljövőben meg szeretnének állapodni a kormánnyal ennek mikéntjéről. 

Mi épül?élelmiszeriparIváncsa

Hírlevél

Hirdetés