2024.04.24, Szerda
A vizes vb-t várva teljesen megújult Balatonfüred busz- és vonatállomása
balatonfured.hu

A vizes vb-t várva teljesen megújult Balatonfüred busz- és vonatállomása

MTI, kozbeszerzes.hu, balatonfured.hu

2017.07.10. 17:00 - Antal Zsófia

A több mint egymilliárdos munka érintette többek között az állomásépületet, a buszállásokat és a Castricum teret. A tó északi partján rövidesen másutt is folytatódnak a közlekedési beruházások.

Hirdetés

A balatonfüredi közlekedési csomópont és környezete 1,1 milliárd forintból újult meg: kibővült, energiatakarékosabbá vált és korszerűsödött a vasútállomás, a buszpályaudvar és a Castricum tér. Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök vezérigazgatója a hétfői balatonfüredi átadó ünnepségen elmondta, hogy a MÁV saját forrásból 700 millió forintot költött a felújításra, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjából 350 millió forintot, a költségvetésből pedig 58 millió forintot fordítottak a fejlesztésre.

Megújult a vasútállomás épületének homlokzata, korszerűbbé váltak az irodák, felújították az álmennyezetet, a burkolatokat, a világítást, az aluljárót és a peronokat, kiépült a videokamerás térfigyelő. Akadálymentessé tették az utastereket és a mosdókat is. Az állomásépület korszerűsítését a hajdúböszörményi NOVA-BAU 89. Beruházó, Fővállalkozó és Kereskedelmi Kft. végezte el.

fotó: MTI

A buszpályaudvaron nyolc indulási és két érkezési megállót a távolsági, két állást a helyi autóbuszok számára alakítottak ki, tíz helyet pedig a buszok elhelyezésére használnak – tette hozzá Papp László, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója.

 

A felújítás a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak is kedvez

A vasútállomás északi részén ötven férőhelyes, közvilágítással és térfigyelő kamerákkal ellátott P+R parkolót, valamint 30 kerékpár részére B+R parkolót alakítottak ki. A Castricum téren korszerűsítették a volános diszpécserhelyiségeket, a peronokat, az úthálózatot, a közvilágítást és megújították a zöldterületeket, új sétányt létesítettek, vendéglátóhelyek épültek, díszburkolatot kapott a terület. A MÁV és a Volán területére jegyértékesítő automatát, modern hangos és vizuális utastájékoztató berendezéseket telepítettek.

A balatoni közlekedés történetében mérföldkőnek számító beruházással a hamarosan kezdődő 17. FINA Világbajnokság sikeréhez is igyekeznek hozzájárulni. Kazai Katalin, a MÁV-START Zrt. értékesítési igazgatója hozzáfűzte, hogy a világbajnokságra érkezők féláron utazhatnak Balatonfüredre és Budapestre.

 

Az északi parton összesen 27 milliárdból korszerűsítenek

Bóka István, Balatonfüred polgármestere (FIDESZ-KDNP) szólt arról, hogy további közlekedésfejlesztés várható a Balaton északi partján, ahol kormányhatározat értelmében 27 milliárd forintból:

  • vasúti villamosítást végeznek,
  • a 71-es elkerülő utat kicsatlakoztatják az M7-es autópályára,
  • 2 milliárd forintból fejlesztik a siófoki, keszthelyi és balatonfüredi közösségi közlekedést,
  • 10 milliárd forintból a balatoni hajózást fejlesztik tovább.
közlekedésfejlesztésMi épül?építőipari cégekvasútfejlesztésvizes vb 2017Balatonfüredparkolókközterek

Hírlevél

Hirdetés