2024.04.23, Kedd
Az ágazat nehézségei ellenére új üzemmel bővít a magyar pulykafeldolgozó
gallicoop.hu

Az ágazat nehézségei ellenére új üzemmel bővít a magyar pulykafeldolgozó

MTI, gallicoop.hu

2017.07.05. 15:42 - Antal Zsófia

A szarvasi Gallicoop 2018-ra kétezer négyzetméteres egységgel gyarapszik, a fejlesztéshez az NGM támogatása is segítséget nyújtott.

Hirdetés

Mintegy 1,65 milliárd forint beruházásával új csomagolóüzemmel bővül a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. – jelentette be Erdélyi István, a cég elnök-vezérigazgatója szerdán. A fejlesztéshez a Nemzetgazdasági Minisztérium nagyvállalati fejlesztésre kiírt pályázatán 50 százalékos támogatást nyertek.

A több mint kétezer négyzetméteres üzem átadása jövő év első felében várható. Létrehozása technológiai fejlesztését is jelent, a beruházás gyorsabb vállalaton belüli árukiszolgálást tesz lehetővé. A cég minden évben jelentős összeget, 700-800 millió forintot fordít fejlesztésre.

A vezérigazgató hozzátette: a terveik között szerepel a panírozott termékek további fejlesztése is, ezekből évente 5 ezer tonnát gyártanak. Az évente levágott 42 ezer tonna élő pulykából 8 ezer tonna húskészítményt állítanak elő, ennek 40-45 százalékát adja az export (Nyugat-Európa valamennyi országába szállítanak), a többit belföldön értékesítik.

 

A madárinfluenza és a munkaerőhiány okozzák a legnagyobb problémát

Erdélyi István hangsúlyozta, hogy az ágazatot sújtó nehézségek - madárinfluenza, orosz embargó - ellenére az éves árbevétel 33,5-34 milliárd forint lehet idén, csaknem azonosan az előző évivel, és ezt tartanák a következő években is. Az eredmény 700 millió forint körül alakulhat idén az előző évi 662 millió forint után. A nyugat-európai piacon versenyképesek a termékeik, az osztrák, svájci, német piacokon a cég hosszú évek óta jól teljesít, a horvát, román, szlovák és cseh piac forgalma is emelkedni tudott.

Kifejtette: a liba és a kacsaágazattal szemben a pulykaágazatot közvetve érintette a madárinfluenza-járvány, amelyhez hasonló mértékű az elmúlt 12 évben nem alakult ki. Idén augusztustól javulhat a helyzet, a piacok az átmeneti korlátozások megszűnésével, augusztus 26-tól újranyílhatnak, és visszaszerezhetik a korábbi pozíciójukat. A legnagyobb kihívás a munkaerő ellátás lesz a jövőben a vezérigazgató szerint, az idősebb szakemberek pótlásának megoldása nehéz, a béremeléseket támogatják. A cég ezer dolgozót foglalkoztat közvetlenül, és közvetve további ezret.

Mi épül?üzemépítésélelmiszeriparSzarvasNemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

Hírlevél

Hirdetés