2024.02.26, Hétfő
Még idén megújul a nagycenki kisvasút pályája és épületei
gasztronomia.itthon.hu

Még idén megújul a nagycenki kisvasút pályája és épületei

MTI

2018.06.05. 10:10 - Antal Zsófia

A közel 1 milliárd forintos felújítás során új híd is épül a pályán, emellett látogathatóvá válik a fertőbozi fűtőház.

Hirdetés

Felújítják a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasutat nyáron. A mintegy 960 millió forint állami forrásból történő, őszig tartó felújítást az üzemeltető Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. saját kivitelezésében végzi. A múzeumvasút a felújítás végéig nem látogatható.

Egyebek között átépítik a vasúti pálya alépítményét és új zúzottkő ágyazatba fektetik a vágányt, a sínek új betonaljakra kerülnek és új kitérőket építenek be a vágányba. Elkészül egy új vasbeton kerethíd, az Ikva patakon átvezető, acélszerkezetű hidat felújítják, Nagycenk és Fertőboz állomásokon pedig új peront építenek. Megújulnak a múzeumvasút épületei, többek között a fertőbozi fűtőház is, amelyet a vasúttársaság szeretne a látogatók előtt megnyitni.

Felújítják a kisvasút személykocsijait is, valamint a C50 jelzésű, Kiscenk nevű dízel mozdonyt, az András nevet viselő gőzmozdonyt és a keskenynyomtávú Dongó elnevezésű motorkocsit is.

 

46 éve jár Nagycenken a kisvasút

A nagycenki Széchenyi-kastély közelében a GYSEV kezdeményezésére épült meg 1972-ben a 760 milliméter nyomtávolságú, 3,6 kilométer hosszú múzeumvasút. A forgalomban lévő személykocsik egykori kisvasutak és gazdasági vasutak felszámolásával érkeztek Nagycenkre.

A kisvasút személyzetét az indulás évétől a rendszerváltásig úttörők, ma gyermekvasutasok adják. A vasutat a GYSEV Zrt. üzemelteti Nagycenk és Fertőboz között áprilistól októberig, a gördülőállomány a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdona.

Mi épül?turizmuserdei kisvasutakNagycenkFertőboz

Hírlevél

Hirdetés