2024.04.26, Péntek

Hirdetés

62 milliárdos uniós támogatást kap a balatoni vasútvonal
Fotó: NIF Zrt.

62 milliárdos uniós támogatást kap a balatoni vasútvonal

mti, magyarepitok.hu

2018.07.21. 11:52 - Hegedűs Gergely

A Székesfehérvár és Keszthely közötti beruházás részeként 38 közúti és 124 gyalogos vasúti átjárót modernizálnak, emellett 13 új gyalogos vasúti átjárót alakítanak ki.

Hirdetés

Az Európai Unió a kohéziós alap forrásaiból 193 millió eurót (mintegy 62,8 milliárd forintot) biztosít a Székesfehérvár és Keszthely közötti (a déli parton haladó), 123 kilométer hosszú balatoni vasútvonal újjáépítésére és korszerűsítésére. A döntést Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos ismertette.
 

A 123 kilométerből még további 70 korszerűsödik

A politikus elmondta, a Budapesttől Keszthelyig tartó teljes vonalat két szakaszban korszerűsítik. A beruházás részeként 38 közúti és 124 gyalogos vasúti átjárót modernizálnak, emellett 13 új gyalogos vasúti átjárót alakítanak ki. Az építkezés várhatóan 2019 áprilisában fejeződik be.    

A Budapesttől Keszthelyig tartó vasútfelújítás első szakasza, a Szántód és Balatonszentgyörgy közötti 53 kilométeres vonalrész már elkészült a Balaton déli partján, június 14-én átadták a forgalomnak. Az újjáépítésnek köszönhetően az expresszvonatok menetideje Budapest és Keszthely között 10 perccel rövidült le.


Ezért fontos a kohéziós politika

A Budapest és Keszthely között közlekedő expressz-vonatok jelenleg 2 óra 36 perces menetidővel közlekednek, a Balaton déli partján haladva. Az általuk érintett állomások Székesfehérvár és Keszthely között: Siófok, Zamárdi, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyód, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő, Balatonberény, Balatonszentgyörgy.

Corina Cretu nyilatkozatában rámutatott, a beruházás a közlekedési infrastruktúra erősítése révén több ezer, a vonalat nap mint nap használó utas számára javítja majd a szolgáltatások minőségét. „Mindez kézzelfoghatóan példázva, hogy a kohéziós politika miként tud javítani az emberek mindennapjain” - fogalmazott a biztos.

Mi épül?vasútfejlesztésSzékesfehérvárKeszthelyBalaton

Hírlevél

Hirdetés