2024.04.19, Péntek
Felújítják Magyarország egyik legszebb kastélyát
kitervezte.hu

Felújítják Magyarország egyik legszebb kastélyát

magyarepitok.hu

2018.07.27. 11:05 - Veres Ida

Az Ybl Miklós tervei alapján készült épület hamarosan visszanyeri régi pompáját.

Hirdetés

Felújtásra kerül a Zemplénben található egyik legszebb magyar épület, a füzérradványi Károlyi-kastély. A másfél milliárdos beruházást az országos kastélyfelújító program keretében végzik el, az épület és környezete állagmegóvási és restaurátori munkálatokon esik át. A kivitelezést az EB Hungary Invest Ingatlanfejlesztő és Építőipari Kft. végzi – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

 

A kastély története
A Károlyi-kastélyt Károlyi Ede építette a 19. században Ybl Miklós tervei alapján. Az épület kívülről a romantika jegyeit hordozza magán, azonban belül az itáliai reneszánsz elemei fedezhetők fel: a míves kőfaragványok, márványkandallók, ajtókeretek és domborművek a 16-17. századi firenzei mesterek kézjegyeit őrzik. A kastély része egy hatalmas angolpark is, amit III. Napóleon főkertésze tervezett és magában foglal két platánfát, amelyek az ország legnagyobb példányai közé tartoznak.

 

Korhű restaurálás mesterek által

A helyreállítási munkálatok során az épület teljes vízszigetelése megtörténik, a földszinten megújul a déli szárny muzeális és a keleti szárny reprezentatív tere, valamint a déli torony. Teljes tetőfelújítás történik, az épület valamennyi nyílászárója megújul és homlokzati munkálatokat is végeznek.

Archív fotók alapján restaurálják az épülethez tartozó műtárgyakat is.

Megújul a reneszánsz ajtó és kőkerete, a lépcsőház ólomüveg ablakai, továbbá különböző fém és kő elemeket is helyreállítanak. Mindehhez a kivitelező alvállalkozók munkáját veszi igénybe: farestaurátor, kőszobrász és szilikát restaurátor is közreműködik a projektben.


A környezet is megújul

A kastélypark közvetlen környezete kutatások és történeti források alapján kerül majd felújításra, beleértve a díszudvart. Kertépítészeti és tereprendezési feladatok várnak a növényzettel fedett területekre, visszaállítják a keleti főhomlokzat előtti 20. század eleji kocsifordulót, és elhelyeznek egy új gyümölcsaszalót is.

A Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek program keretében további hét kastélyt újítanak fel.

Mi épül?GINOPkastélyfelújítás

Hírlevél

Hirdetés