2024.04.19, Péntek
Felújítják Székelyföld legjelentősebb gótikus épületegyüttesét
Fotó: karpatinfo.net

Felújítják Székelyföld legjelentősebb gótikus épületegyüttesét

MTI

2018.08.03. 07:57 - Veres Ida

A marosvásárhelyi templom rekonstrukciója nagyrészt magyar állami támogatással valósulhat meg.

Hirdetés

Több mint egy évtized várakozás után végre felújítják a marosvásárhelyi Vártemplomot. A középkori várban található református templom eddig költségfedezet híján nem újulhatott meg, most azonban a 75 százalékos magyar állami támogatásnak köszönhetően sor kerül rá – derült ki az MTI híréből.

A restaurálás előtt régészeti kutatásokat végeztek a templom szentélyében, ahonnan több, 1700-as évekbeli sír és néhány középkori kriptamaradvány került elő.  Nagyobb munkálatnak számít a szentélyrészben a téglák fugázása, a tető faanyagának kijavítása, valamint a templom padlózatának felújítása.

 

Illusztráció (maszol.ro)

A templom története az 1300-as évekig nyúl vissza

A templomot a 14. században a ferencesek építették, melynek szentélyét 1400 őszén szentelték fel, a teljes templomot azonban csak 1490-ben. A 16. században Marosvásárhely a reformáció oldalára állt és a templom 1557-1559 környékén a reformátusok tulajdonába került.

1602-ben Basta csapatai felégették az épületet, majd 1658-ban a II. Rákóczi György ellen támadó törökök támadásakor a templomhajó mennyezete beomlott, az ablakok üvegfestményei és az orgona is elpusztult. Így a létesítmény éveken át fedetlenül állt, míg Teleki Mihály adományából 1685-1693 között részben helyreállították.

Ezután kezdődött a templom fénykora: 1789-ben Johannes Prause által készített barokk orgonával, 1841-ben pedig Bertúk György díszes úrasztalával egészült ki. A 16 mázsás nagyharangot Kolozsvárott öntötte Andrássofszki János és Dániel, míg a 603 kilogrammos kisharangot 1972-ben Zlotaru János, Sárkmányban.
 

„A felújítás Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és a magyar kormány közös stratégiájának eredménye, amelynek célja az erdélyi műemlékek megújulása"

- fogalmazott Henter György, a templom lelkésze.

Mi épül?templomfelújítás

Hírlevél

Hirdetés