2024.04.20, Szombat
Hamarosan megépül Budapest első Makovecz-temploma
MTI

Hamarosan megépül Budapest első Makovecz-temploma

MTI, demokrata.hu

2018.09.24. 15:17 - Veres Ida

A budapesti Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség új temploma régi vágya volt a felekezetnek.

Hirdetés

Letették Budapest első Makovecz-templomának alapkövét a XX. kerületi Mátyás téren. A Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség temploma a kormány és az önkormányzat támogatásával, valamint közadakozásból épül meg – derült ki az MTI híréből.

A Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség már az 1940-es években is szeretett volna saját templomot, ám a háború, majd a későbbi politikai viszonyok nem tették lehetővé a tervek megvalósítását. A gyülekezet évtizedek óta egy családi házból átalakított – korábban orvosi rendelőként használt – épületben tartja szertartásait, a létesítmény műszaki és statikai állapota azonban mára jelentősen leromlott, esedékessé vált a felújítása.

Felújítás helyett új templom lett a cél

A felújításra végül nem nyílt lehetőség, ezért kereste föl az egyházközség lelkészét Földesi Gyula, hogy a Mátyás király téren egy új református templom épüljön, méghozzá Makovecz Imre tervei alapján. A világhírű építész évekkel ezelőtt örömmel vállalta el a felkérést, ám romló egészségi állapota miatt a tervek részletes kidolgozásával munkatársát, Dósa-Papp Tamás építészt bízta meg.

 

Sokan adományoztak a templom felépítésének javára

A részben adományokból épült templom mecénása Bagdy Emőke pszichológus volt, aki édesapja, a közösség korábbi lelkipásztora emlékére egyévi jövedelmét ajánlotta fel a templomépítés céljára, és a közadakozás élére állt.

A templomhoz 65 millió forint gyűlt össze a közadakozás során, a XX. kerületi önkormányzat 4,5 millió forinttal támogatta az építkezést, a kormány pedig 640 millió forint támogatást adott, de támogatta az új templomot a Fővárosi Önkormányzat is.

Mi épül?MakoveczPesterzsébetegyházi fejlesztések

Hírlevél

Hirdetés