2024.04.20, Szombat
Magyarország mintagazdasága lehet: így épül a Nemzeti Ménesbirtok
mti/Rosta Tibor

Magyarország mintagazdasága lehet: így épül a Nemzeti Ménesbirtok

magyarepitok.hu, mti

2018.10.08. 10:52 - Szabó Ákos

A 10 ezer hektár szántón és erdőn gazdálkodó mezőhegyesi cég fejlesztéssorozatában elrajtol egy 2,5 milliárd forintos projekt.

Hirdetés

Jelentős nagyberuházás indul el a hagyományait egészen 1740-ig visszavezető Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. központjában. Miután nemrég kormánybiztost neveztek ki a vállalat fejlesztésének támogatására Lázár János személyében, a politikus elmondta: a cég számláján 14,6 milliárd forint van, így lehetőség adódik több projektek megvalósítására a Békés megyei mezőhegyesi központú cégben.

 

Európai mintagazdasággá tennék Mezőhegyest

Az uniós közbeszerzési adatokból most kiderül: a középtávon nemzeti és hosszútávon európai mintagazdasági ambíciókat tápláló birtokon a két-két modern technológiával felszerel istálló és tejház épül. A nettó 2,54 millió forintos kivitelezést a Bosmark Kft. vállalta el.

Az építkezésen két kelet-nyugati fekvésű istállót alakítanak ki egymással párhuzamosan, illetve két tejházat az istállókhoz kapcsolva adnak majd át. Az újépítésű rész bruttó alapterülete közel 13 ezer négyzetméter lesz, az istállók eresz- és gerincmagassága 5,05, valamint 11,8 métert; a tejházaké pedig 6,27, valamint 10,84 métert ér majd el.

Az ország egyik legszebb fedeles lovardája áll Mezőhegyesen 1809-ben épült Hild János tervei alapján.
Fotó: Hága Zsuzsanna

A projekt melett a kormánybiztos nyilatkozata alapján a Nemzeti Ménesbirtokon ipartelep is épül a megtermelt búza, kukorica és szója tárolására, szárítására, valamint új gépállomást is építenek.

Mi épül?építőipari cégekMezőhegyesmezőgazdaságBosmark Kft.

Hírlevél

Hirdetés