2024.07.17, Szerda
Martfű új üzemével enyhül az exportfüggőségünk takarmánydarából
iszolnok.hu

Martfű új üzemével enyhül az exportfüggőségünk takarmánydarából

mti

2018.10.29. 12:26 - Hegedűs Gergely

A Bunge gyárában hazai napraforgóból készül magas fehérje-tartalmú takarmány-alapanyag, ami kiváltja a szójadarát.

Hirdetés

Mintegy 9 milliárd forint értékű vállalati beruházásaként új üzemet épített a Bunge Zrt. a martfűi gyárában. Az amerikai tulajdonú cég új feldolgozó egységéről Wojciech Jachimczyk, vezérigazgató számolt be az MTI-nek.


A GMO-mentes termelést támogatja

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen két éve indult az üzem építése, melyben magas fehérje-tartalmú növényi takarmány-alapanyagot állítanak elő, elsősorban hazai alapanyagból. A SunPro márkanéven forgalmazott, napraforgó-alapú árut GMO-mentes termelésnél lehet felhasználni.

A beruházás a tervek szerint több mint 10 milliárd forint árbevételt generál majd éves szinten.   

A napraforgódara továbbfejlesztése a középpontban

Az új termék gyártásához a napraforgódarát használják fel, ez a napraforgómag feldolgozása során keletkezik az étolaj mellett. A SunPro olyan szabadalmaztatott eljárás, amelynek segítségével e napraforgódarából takarmányozási szempontból értékesebb termékcsaládot állítanak elő. A SunPro46 a termékcsalád 46 százalékos fehérje-tartalmú tagja.

A termék alkalmas a szójadara helyettesítésére elsősorban baromfi-, sertés- és haltápokban.

Az alacsonyabb fehérje-tartalmú, magasabb rosttartalmú SunPro20 beltartalmi értékei miatt pedig a kérődző állatok takarmányozására alkalmas.


Európa egyik legmodernebb termelőüzemévé fejlesztették

A fejlesztés gazdasági hátteréhez tartozik, hogy Magyarország a legtöbb mezőgazdasági termékből exportőr, kivételt képez ez alól a magas fehérje-tartalmú takarmánydara, főként a szójadara.

Ebből az ország jelentős importra szorul, ami évente 600 ezer tonna terméket jelent 70-75 milliárd forint értékben.

Az importfüggőség enyhítésére szolgál megoldásként a Bunge martfűi új üzeme, amely a magyarországi viszonyok között rentábilisan termeszthető napraforgóra épít. 

Az 1980-ban átadott martfűi növényolajgyárban eleinte csak nyersolajgyártás folyt, majd a 1990-es évek elején kezdődött a finomító üzem és az étolaj-kiszerelés fejlesztése. Az amerikai Bunge Limited 2002-ben vásárolta meg a gyárat is üzemeltető vállalatcsoportot, és a tulajdonosváltás után indult intenzív fejlesztés nyomán a martfűi gyár Európa egyik legmodernebb termelőüzemévé vált.    

Az immár 200 éves Bunge 40 országban van jelen termékeivel. Magyarországon több mint ötszáz munkavállalót foglalkoztat. Árbevételének jelentős hányada exportból származik. A Bunge Zrt. nettó értékesítési árbevétele 2017-ben 140,4 milliárd forint volt, 2016-ban 127,2 milliárd forintot tett ki.

Mi épül?üzemépítésélelmiszeriparMartfű

Hírlevél

Hirdetés