2024.03.19, Kedd
Európában egyedülálló autóipari gyár épül Tatabányán
illusztráció

Európában egyedülálló autóipari gyár épül Tatabányán

mti

2018.11.07. 10:39 - Hegedűs Gergely

A Doosan új üzeme a kontinensen egyedüliként fog rézfóliát gyártani elektromos autók akkumulátoraihoz.

Hirdetés

A dél-koreai Doosan 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatással 32 milliárd forintos autóipari beruházást telepít Tatabányára. A beruházás budapesti bejelentésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, a Doosan új üzeme Európában egyedüliként fog rézfóliát gyártani elektromos autók akkumulátoraihoz.

A mniszter hangsúlyozta, belföldi keresletet is kielégíthet a tatabányai üzem, hiszen az Audi már megkezdte az elektromos motorok sorozatgyártását Magyarországon, és a BMW is árammal hajtott autók előállítására készül Debrecenben. A tárcavezető ugyanakkor rámutatott, Tatabányára rövid időn belül már a harmadik nagy értékű befektetés érkezik.


Egy év alatt épül fel a gyár

A sajtóeseményen a Doosan Group európai elnöke jelezte, az évi 50 ezer tonna gyártókapacitású üzem építése még idén elkezdődik és várhatóan 2019 második felében ér véget. "A cég évente 2,2 millió jármű számára állítja elő a nélkülözhetetlen alkatrészt, amelyből várhatóan Kínába és az Egyesült Államokba is szállítanak" - tette hozzá Jongwoo Kim.

A vállalat előrejelzése szerint a rézfólia iránti 75 ezer tonnás éves kereslet az elektromos autózás fellendülésének köszönhetően 2025-re 955 ezer tonnára nőhet.

A szerdai bejelentésen Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője stratégiai áttörésnek nevezte a beruházást a Tatabánya-Környe ipari park történetében. "Az itt működő cégek sikerében a jól képzett magyar munkaerőnek is része van, a beruházók pedig hozzájárulnak a térség fejlődéséhez" - tette hozzá.

Mi épül?Tatabányaautóiparüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés