2024.04.23, Kedd
Rövidesen kiderül, ki újíthatja fel az Iparművészeti Múzeumot
imm.hu

Rövidesen kiderül, ki újíthatja fel az Iparművészeti Múzeumot

ted.europa.eu

2018.12.27. 08:00 - Antal Zsófia

A csodálatos műemlék szigorú előírások melletti rekonstrukciójára, valamint új szárnyának megépítésére március végéig várják az ajánlatokat.

Hirdetés

Már keresik a kivitelezőt az Iparművészeti Múzeum teljes rekonstrukciójára és bővítésére: az ajánlati felhívás december 26-án jelent meg a TED-en. A IX. kerületi műemléképület munkálatai a kiírás szerint több mint 24 ezer négyzetmétert érintenek majd, ekkora lesz az intézmény területe a felújítás végére. A kiírásból részletesen kiderülnek a majdani kivitelező feladatai.

A sokat szenvedett fővárosi épület állékonyságának érdekében a főfalak 1050 méter hosszan megerősítést kapnak. Megtörténik a szerkezetek, díszítések felújítása, megóvása, valamint az elpusztult, de rekonstruálható díszítések, fém-, kő-, üveg-, padló-, gipsz- és falburkolatok, valamint a díszítőfestések helyreállítása. Tervezik emellett 12 lift létesítését.

A jelenlegi aulatér alatt új időszaki kiállítási tereket alakítanak ki, valamint a kisebb belső udvar alsó szintjének süllyesztésével konferenciaközpont, és felette terasz létesül. A rekonstrukció a homlokzati Zsolnay kerámiák és egyéb díszítő elemek lehető legnagyobb mértékű megtartásával, felújításával fog megvalósulni.

 

Az új szárnyba költözik az épületüzemeltetés

A Hőgyes Endre utcában megépülő új épületszárnyban valósul majd meg az épületegyüttes korszerű üzemeltetése, melybe beletartozik a műtárgy- és anyagmozgatás, és egy új design osztály is. A -2 és -3 mélygarázs szinten a parkolás, a gépészet és az üzemeltetés helyiségeit alakítják ki. A földszinten kap helyet az étterem, valamint a múzeum új közönség- és személyzeti bejárata.

 

Mindent az eredeti tervekkel összhangban alakítanak ki

A Hőgyes Endre utcai homlokzati fal az eredeti lechneri tervekkel összhangban épül meg, a meglévő épületen használt anyagok és szerkezetek alkalmazásával. A lechneri épület esetében az eredetileg használt anyagok restaurálásra, kiegészítésre kerülnek, a restaurátori szakdokumentációk elvei és meghatározásai szerint. Ilyen a homlokzat összes eleme, a Zsolnay kerámia elemektől kezdve a fa nyílászárókon át a téglaburkolatokig.

A belső szintén a restaurátori dokumentációknak megfelelő díszítő-, festő-, gipsz-, terrazzo-, asztalos- és lakatosmunkákkal készül. A meglévő épület újonnan kialakított területei egyszerű megjelenéssel, de a mai kor legmagasabb műszaki színvonalát képviselve jönnek létre.

Az ajánlatok vagy részvételi kérelmek benyújtásának határideje 2019. március 29.

műemlékfelújításMi épül?Ferencvárosmúzeum

Hírlevél

Hirdetés