2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Az orrszarvúk után a majmok is új otthont kapnak Győrben
Illusztráió (forrás: adsttc.hu)

Az orrszarvúk után a majmok is új otthont kapnak Győrben

magyarepitok.hu

2019.01.03. 16:33 - Almási Krisztina

Az Euro Generál és a Fodor Kft. kivitelezésében valósul meg a győri állatkertben az a fejlesztés, melynek keretében bővítik a Majomházat és átalakítják a takarmány-feldolgozó épületet.

Hirdetés

A győri Xantus János Állatkertben a Modern Városok Program keretében összesen közel 400 millió forintból növelik a Majomház kapacitását és építik át a meglévő takarmány-feldolgozó létesítményt. Mindkét alprojekt az Euro Generál Zrt. és a Fodor Építőipari Kft. közös munkájával valósul meg.

2018 nyarán már megkezdődött egy orrszarvúház, valamint a zsiráfház fejlesztése is az állatkertben, szintén a két cég kivitelezésében.


Közel 1000 négyzetméteresre bővül a Majomház

A fejlesztés első alprojektjében a majmok belső kifutóját növelik meg egy új, 6 méter belmagasságú térrel. Az új kifutót a régitől elválasztva alakítják ki. Létrehoznak egy gondozói folyosót is, ahonnan a régi és az új kifutót is el tudják látni. Az emeleten látogatói teret építenek, melyet egy külső lépcsőházon keresztül lehet majd megközelíteni. A látogatói folyosóhoz kapcsolódva ezen felül egy teraszt is kialakítanak. A Majomház alapterülete a bővítés után csaknem el fogja érni az 1000 négyzetmétert.

A belső majomkifutót az emeleti folyosóról, a külső kifutót pedig a látogatói teraszról lehet majd megtekinteni. A meglévő épületrész épületgépészeti és villamosrendszereit teljesen felújítják.


Tetőteraszt is kap a takarmány-feldolgozó

A fejlesztés második részében átalakítják az eddig használt takarmány-feldolgozó épületet, melynek keretében a földszintes, lapostetős létesítményt emelet-ráépítéssel bővítik.

Az átépítés során a földszinten található takarmány-feldolgozót módosítják a technológiai folyamat egyszerűsítése céljából, továbbá módosul a vendégöltözők elrendezése és kialakítanak egy irodát is. Létrehoznak egy nagyobb hűtőkamrát és egy előhűtőt a hústermékek részére, egy ládamosó- és tároló helyiséget, illetve egy főápolói pihenőt is.

Az újonnan megépülő emeleten átadnak majd egy új személyzeti szociális blokkot (férfi/női öltözők, közösségi étkező és tetőterasz) és egy mosókonyhát is. Az új szintre kerülő funkciók nem töltik ki a teljes alapterületet, így a megmaradó lapostető egy része tetőteraszként lesz kialakítva az étkezőhöz kapcsolódóan. Az épület teljes épültgépészeti és villamosrendszerét szintén felújítják. A bővítmény 165 négyzetméternyi új területet jelent a létesítményben, ezen felül pedig egy több mint 20 négyzetméteres tetőteraszt is kap.

 

GyőrMi épül?építőipari cégekModern városok programFodor Építőipari Kft.Euro Generálállatkert

Hírlevél

Hirdetés