2023.03.27, Hétfő
Barokk és klasszicista templomát is felújítja Szolnok
szolkat.hu

Barokk és klasszicista templomát is felújítja Szolnok

mti

2019.01.03. 08:13 - Hegedűs Gergely

A belvárosi Szentháromság templomot tizenhét szakterületen vizsgálták meg a szakértők, mielőtt a tervek elkészültek.

Hirdetés

Másfél milliárd forintból újul meg Szolnokon két római katolikus templom kormányzati döntésnek köszönhetően. A beruházások a tervek szerint tavasszal kezdődnek meg, és 2020-ra készülnek el - közölte a Tisza-parti város polgármestere az MTI-vel.


A teljes felújítás mellett kamerarendszert is kap a belvárosi templom

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a Belvárosi Szentháromság-templom műemlék épületének felújítására 1,3 milliárd forint, a műemlék jellegű Magyarok Nagyasszonya-templom - ismertebb nevén vártemplom - korszerűsítésére 200 millió forint jut. Hozzátette: a beruházások hosszú távon nemcsak a templomok küllemének megóvását szolgálják, de a környék egyházi turizmusának fellendítését is nagyban segítik majd.   

Máthé György esperes-plébános elmondta: a beruházások részletes tervezése a napokban indul. Utalt arra, a barokk stílusú belvárosi templomot korábban már tizenhét szakterületen vizsgálták a szakértők, öt évvel ezelőtt már elkészült az épület teljes felújítási terve is. Hozzátette: a cél a templom teljes mértékű külső-belső felújítása, egy korszerű kamerarendszert is működtetnek majd a tervek szerint.


Kormányzati támogatás segíti a projekteket

A klasszicista stílusjegyeket viselő vártemplomot is teljes mértékben korszerűsítik majd a szakemberek, ezen kívül megújul a mellette levő plébánia is.

Máthé György kitért arra, hogy a hívek adományából és az egyházi adóból nem tudták volna finanszírozni ezeket fejlesztéseket, az azokból befolyó összeg ugyanis csupán a működésre elég. Szólt arról is, hogy vasárnaponként a Belvárosi Szentháromság-templomot mintegy ezerötszázan látogatják, míg a vártemplomba körülbelül százhúsz ember tér be.

műemlékfelújításMi épül?templomfelújításSzolnok

Hírlevél

Hirdetés