2023.01.31, Kedd

Hirdetés

Felújítják Makovecz emblematikus épületét Sárospatakon
kitervezte.hu

Felújítják Makovecz emblematikus épületét Sárospatakon

magyarepitok.hu

2019.01.08. 11:09 - Almási Krisztina

A fejlesztés során lecserélik a veszélyes palatetőt, helyreállítják a falakat és padlókat, valamint korszerűsítik az energetikai rendszereket is.

Hirdetés

Hamarosan elkezdődhet a Makovecz Imre által tervezett sárospataki Művelődés Háza és Könyvtár teljes külső és belső felújítása, melyhez már keresik a kivitelezőt – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. A korszerűsítés azért bír nagy jelentőséggel, mert a műemléképületet Makovecz építészetének első szimbolikus középületeként tartják számon.


Lecserélik a veszélyes tetőszerkezetet

Az organikus stílusban épített művelődési ház és könyvtár magába foglal többek közt egy 400 fős színháztermet, egy 76 fős pódiumtermet, egy mozit, egy galériaként és raktárként is szolgáló helyiséget, valamint egy kávézót is.

A beruházás egyik legfontosabb fázisa a teljes tetőfelújítás, melyet összesen 3300 négyzetméteren kiviteleznek majd. A tető Makovecz Imre szándéka szerint palafedésű, de az épület kivitelezésekor csak az úgynevezett műemléki palára volt forrás. Ennek anyaga mára ugyanolyan veszélyes hulladéknak minősül, mint az egyszerű szürke azbesztcement pala, ezért szükségszerű a tetőcsere, melynél természetes, termett palára cserélik le a meglévő szerkezetet.


Korszerűbb technológiát kap a színház is

A korszerűsítés keretében megújul a földszint, az emelet, valamint a galéria-, a padlás- és pinceszint is. A teljeskörű felújítás tartalmazza többek közt:

  • a falak, nyílászárók és padlók helyreállítását és cseréjét,
  • a hiányzó vagy alkalmatlanná vált épületgépészeti megoldások pótlását,
  • valamint a színház- és színpadtechnológia korszerűsítését.

Az 1983-ban épült művelődési ház és könyvtár felújítása összesen több mint 4000 négyzetmétert érint a tetőcserén kívül, melynek célja a korszerűsítés mellett az épület építészeti, belsőépítészeti és iparművészeti értékeinek megőrzése.

műemlékfelújításMi épül?épületfelújításMakoveczSárospatakművelődési házakkönyvtár

Hírlevél