2024.03.28, Csütörtök
Így újul meg a győri Káptalandomb
szabadmagyarszo.hu

Így újul meg a győri Káptalandomb

magyarepitok.hu, mti, kozbeszerzes.hu

2019.02.01. 11:03 - Szabó Ákos

A püspöki városban 4 milliárd forintos kerettel restaurálják és fejlesztik a katolikus kulturális örökséget hordozó műemlékeket és infrastruktúrát. A Hittudományi Főiskola épületét az Euro Generál és a Possibuild újítja fel.

Hirdetés

Projektindító értekezleten jelentették be a Győr városában elrajtoló fejlesztéssorozatot, mellyel a Káptalandomb visszanyerheti régi fényét. A sajtóeseményen kiderült: hazai és uniós forrásokból mintegy 4 milliárd forintot fordítanak a megyeszékhely katolikus örökségének felújítására és funkcióbővítésére.

 

A katolikus közösség új nemzetközi központot kap

A beruházássorozat keretében zajlik le a Győri Hittudományi Főiskola Duna-parti épületének korszerűsítése, melyet a helybeli Euro Generál Zrt. és a bicskei Possibuild Kft. konzorciuma végez el. a projekt során felújítják a nyílászárókat, korszerűsítik a teljes belső gépészeti és elektromos rendszert és megújítanak számos oktatási célt szolgáló helyiséget is 1,2 milliárd forintból.

 

A Hittudományi Főiskola épülete

Emellett bruttó hétszászmillió forintból zarándokszállásokat is felépítenek a közelben található, szintén az egyházmegye tulajdonában lévő, jelenleg használaton kívüli épületekben. Ezt a projektet a szintén győri Bellmann Kft. kivitelezi mintegy 700 millió forintból.

 

Megszépül Győr bazilikája is

 

mti

Hangsúlyos eleme még a Káptalandomb fejlesztésének a Bazilika, vagy más nevén a Nagyboldogasszony-székesegyház felújítása is, melynek 2017-ben elindult munkájában részt vesz a BAU-VIP Kft. és a Gyarmati Mérnöki Szolgáltató Kft. is. A székesegyház rekonstrukciója során

  • korábban az épületgépészeti, világítási, fűtési, biztonsági és hangosítási rendszert, valamint a burkolatot cserélték ki;
  • jelenleg pedig többek között a főoltár, a mellékoltárok, a szószék, illetve a mennyezeti freskók helyreállítása zajlik körülbelül 1,8 milliárd forintos költséggel.
GyőrműemlékfelújításMi épül?építőipari cégekoktatási beruházásEuro Generálegyházi fejlesztésekPossibuild Kft.Bellmann Kft.BAU-VIP Kft.Gyarmati Mérnöki Kft.

Hírlevél

Hirdetés