2024.04.20, Szombat
Megújul Magyarország legősibb kegyhelye
Fotó: bodajkikegyhely.hu

Megújul Magyarország legősibb kegyhelye

MTI

2019.03.29. 12:58 - Veres Ida

A Szent István és Szent Imre által is látogatott zarándokhely a 21. század követelményeinek is megfelel majd.

Hirdetés

Hamarosan felújításra kerül Magyarország legősibb kegyhelye a Fejér megyei Bodajkon, valamint zarándokház is épül a közelében. A GINOP-pályázat keretében mintegy 1,5 milliárd forintból létrejövő projekt célja, hogy a 21. század követelményeihez igazodó zarándokhely jöjjön létre – derült ki az MTI híréből.

A tervek szerint a 12 hónapig tartó munkálatok során teljesen felújítják a templombelsőt, megújul és kibővül a templom melletti zarándokudvar, ahol rendezvényteret alakítanak ki, emellett kiszolgálóhelyiségek épülnek és egy úrnatemetőt is létrehoznak. Mindezek mellett egy interaktív kiállítótér és egy galéria is épül, amely különböző kiállításoknak ad majd otthont.

 

Lehetőség lesz több időt is eltölteni a zarándokhelyen

Mórocz Tamás plébános a projektindító rendezvényen elmondta, hogy ötéves előkészítő munka előzte meg a Segítő Szűz Mária kegyhely felújítását és a Szent Imre zarándokház kialakítását. 2016 októberében elkezdődött a templom barokk bútorzatának, műtárgyainak és faoltárának teljes restaurálása, amelyek a beruházás végén kerülnek vissza eredeti helyükre.

Az a cél, hogy ne csak átutazzanak a zarándokok, hanem több időt töltsenek el Bodajkon és környékén - tette hozzá.

A rendezvényen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy az ezeréves kegyhelyen olyan történelmi személyiségek fordultak meg és imádkoztak, mint Szent István, Szent Imre, Szent Brindisi Lőrinc és Mindszenty József.

 

További 14 helyszín újul meg az egyházmegyében

Kriston Kristóf, a menedzsment feladatokat ellátó Equinox Consulting ügyvezetője megemlítette, hogy 8,3 milliárd forintból 15 helyszín újul meg a Székesfehérvári Egyházmegyében, ebből eredetileg a bodajki kegyhely 500 milliót kapott. Mindez nem lett volna elég a megvalósításhoz, ezért Spányi Antal a fehérvári Püspöki Palota teljes felújítását "áldozta fel" a projekt miatt.

Mi épül?Fejér megyeGINOPBodajkegyházi fejlesztések

Hírlevél

Hirdetés