2024.07.20, Szombat
Több mint kétszáz helyszínen fejlesztik a kéktúra útvonalát
parkerdo.hu

Több mint kétszáz helyszínen fejlesztik a kéktúra útvonalát

MTI

2019.03.19. 16:51 - Antal Zsófia

Ezekben a hetekben indulnak a bakancsos turizmust elősegítő beruházások, melyeket összesen hét uniós pályázatból finanszíroz a Magyar Természetjáró Szövetség.

Hirdetés

A természetjárás feltételeit javító erdei fejlesztések indulnak 2020 szeptember végéig országszerte – jelentette be Németh Csaba, a beruházást koordináló Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) szakmai vezetője. A forrást hét elnyert uniós pályázat adja (kettő a VEKOP, öt pedig a GINOP keretéből) melyek összesen 3,5 milliárd forint támogatást jelentenek.

A támogatások kedvezményezettje a 140 éves MTSZ, amely a tizenkét erdőgazdasággal konzorciumi partnerként együttműködve hajtja végre a fejlesztéseket a környezettudatossági, az erdészeti és a turisztikai szempontokat egyaránt előtérbe állítva. A fejlesztések az országos kéktúra útvonalán lévő 217 helyszínen 354 elemet tartalmaznak:

  • négy évszakos pihenőhelyek, kilátók, kiránduló- és látogatóközpontok, futópálya, túraútvonalak, tanösvények, erdei tornapályák és játszóterek épülnek vagy újulnak meg;
  • új parkolók, kerékpártárolók és illemhelyek csökkentik a környezeti terhelést és kényelmesebbé teszik a természetjárást.

A beruházások a Pilisben és a Börzsöny területén, a Sopron-Fertő kiemelt térségben, a Bakony és a Balaton területén egészen Somogyig, Galyatetőn, Lillafüreden, illetve a Zempléni-hegységben valósulnak meg. A munkálatok a támogatási szerződések aláírását követően ezekben a hetekben indulhatnak.

 

Az egész országot átfogó, négy évszakos fejlesztéseket terveztek

Az országban közel 25 ezer kilométernyi jelzett turistaút van, nagyrészt az erdőgazdaságok kezelésében. A Pilisi Parkerdő Zrt. területére például 25 millióan lépnek be évente. Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy 2010 óta 5 milliárd forintból fejlesztettek a Pest megyei térségben, évente több mint 20 ezer vendégéjszakát regisztrálnak, a leglátogatottabb a Királyréti kirándulóközpont.

Jung László, Egererdő Zrt. vezérigazgatója közölte: a tervezésnél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy olyan infrastruktúra fogadja a látogatókat, amely ösztönzi a négy évszakos túrázást. A turistaházaik teltházzal működnek, ezért a szálláshelyek bővítésére összpontosítottak.

A fejlesztésekkel a térségek évente több tízmillió látogatót vonzanak – emelte ki Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai igazgatója. A természetjárással kapcsolatos turisztikai projektekben az MTÜ szakpolitikai felelősként, konzorciumi tagként vesz részt. Fontos szempont volt, hogy a fejlesztésekkel az egész országot átfogják, azok hálózatot alkossanak.

Mi épül?GINOPsportberuházásokVEKOPparkolókkilátókökoturizmus

Hírlevél

Hirdetés