2024.03.29, Péntek
Korhű bástyával és felvonóhíddal folytatódik az egri vár fejlesztése
MTI

Korhű bástyával és felvonóhíddal folytatódik az egri vár fejlesztése

MTI

2019.04.29. 07:04 - Almási Krisztina

A rekonstrukció során egy modern vetítőteremmel felszerelt látogatóközpontot is kialakítanak, ahol a vár és a környék történelme lesz megtekinthető.

Hirdetés

Csaknem kétmilliárd forintból folytatódik az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében – derült ki a beruházás bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Év elején már beszámoltunk róla, hogy milyen fejlesztések várhatók a Heves megyei várban a következő két évben.

Az egri vár több ütemben – Magyarországon egyedülálló módon – összesen mintegy 9 milliárd forintból születik újjá. A rekonstrukció keretében a 16. századi állapotot megidézve állítják helyre a Varkoch-bástyát, valamint ehhez kapcsolódóan a korabeli szerkezetű, működőképes felvonóhidat. A fejlesztés meghatározó eleme a délnyugati ágyúdombban épülő látogatóközpont és az itt kialakított modern vetítőterem, ahol a vár és a környék törtelme elevenedik majd meg.

"Az egri vár nem csupán egy műemlék, hanem egy nemzeti szimbólum, melynek közösségteremtő ereje van, ezért kiemelt jelentőségű feladat az épületegyüttes felújítása"

– mondta el Tuzson Bence államtitkár a sajtótájékoztatón. A jövőbeni rekonstrukciós tervek között szerepel a vár hajdani székesegyházának újjáépítése is. 


Ezt tartalmazza a várfejlesztési program

Az egri vár évi több mint 400 ezer látogatójával Magyarország legnépszerűbb vára, ezért nyert kiemelten magas támogatási összeget a programban. A most beharangozott fejlesztéssorozat várhatóan másfél évig tart majd.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében egyébként összesen 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg. A program részeként megvalósuló fejlesztések mindegyike gazdaságélénkítő célokat is szolgál, hogy az érintett várak működtetése legalább nullszaldós, de inkább nyereséges legyen.

Mi épül?EgerkastélyfelújításvárfelújításműemlékfelújításNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés