2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Háromszintes könyvtárépülettel gazdagodott Makó
delmagyar.hu

Háromszintes könyvtárépülettel gazdagodott Makó

mti.hu

2019.05.15. 10:23 - Gyöngyösi Klaudia

Az 1840 négyzetméteres objektum 90 ezer kötet elhelyezésére alkalmas.

Hirdetés

Átadták a Makovecz Imre vázlatai alapján készült József Attila Városi Könyvtár új épületét Makón. A háromszintes, 1840 négyzetméteres épület kialakítása 2,66 milliárd forintból jött létre. A beruházás része volt a környék rehabilitációja is, amely a belváros teljes arculatát megváltoztatta. Az új épület kivitelezését, valamint a környezetébe tartozó utcák és terek rehabilitációját az Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt. végezte.

A fejlesztésnek köszönhetően egy épületbe került a felnőtt- és a gyermekkönyvtár. A 90 ezer kötet elhelyezésére alkalmas épületben a könyvtári terek mellett előadóterem, kutatószoba, klubhelyiség és számítógépes oktatóterem várja a látogatókat. 

Évente több ezren látogatják az intézményt

A város lakosságának mintegy 13 százaléka a könyvtár beiratkozott olvasója, de a kulturális rendezvényekkel, kiállításokkal együtt évente mintegy 40 ezer látogatót fogad az intézmény.

"Az új épület nem pusztán könyvek tárhelye, hanem kultúraközvetítő intézmény is"

- nyilatkozta Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Számos felújítás zajlik a városban

Makó és Makovecz Imre neve összekapcsolódott az elmúlt évtizedekben. A művész tervei alapján a könyvtár előtt 12 épület készülhetett el a városban. A 13,2 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően négy épület felújítása, bővítése vagy kivitelezése indulhatott el.

Megtörtént Makovecz Imre első makói épülete, a Hagymaház rekonstrukciója. A könyvtár kivitelezése mellett a gyógyfürdőt is bővítik. Mindezek mellett pedig Hagymatikumot és a város szülötte, Páger Antal nevét viselő mozit építenek.

Mi épül?Makókönyvtárépítőipari cégekÉpítészmester Tervező és Kivitelező Zrt.

Hírlevél

Hirdetés